Srijeda, 01 Rujan 2021 09:21

Euharistijskim slavljem i procesijom s Gospinim likom završile 66. Devetnice Gospi od Suza

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

OBILJEŽENA 16. OBLJETNICA PROGLAŠENJA SVETIŠTA GOSPE OD SUZA PLETERNICA  -

PLETERNICA - Euharistijskim slavljem i procesijom s Gospinim likom završile 66. Devetnice Gospi od Suza u svetištu u Pleternici. Euharistijsko slavlje i sv. misu predvodio je požeški biskup msgr Antun Škvorčević. I sinoć su se u Pleternici okupili brojni vjernici i hodočasnici iz Požeštine i okolnih gradova Požeške biskupije i cijele Slavonije. Brojni hodočasnici po tradiciji do župne crkve sv. Nikole dolaze i pješice čime učvršćuju svoju vjeru ili ispunjavaju zavjete koji su dali.

Na misnom slavlju nazočili su i predstavnici političkog života Požeštine i Republike Hrvatske, ministar Josip Aladrović, saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca  Anamarija Blažević, požeško-slavonska županica Antonija Jozić, gradonačelnik grada Požege dr. sc. Željko Glavić i kao domaćica pleternička gradonačelnica Marija Šarić. Grad Pleternica i tamošnja Turistička zajednica organizirali su i niz popratnih manifestacija uz Devetnice Gospi od suza.

 - Radujem se zajedno s vama što možemo biti ovdje na ovom pleterničkom prostoru gdje od 1955. hrvatska duša na ovim slavonskim prostorima u Marijinim suzama prebire svoje suze, u njezinom nošenju Isusova križa prepoznaje smisao svojih križeva i svojih pobjeda: osobnih, obiteljskih i zajedničkih. Želio bih zajedno s vama Isusovoj majci večeras reći: Hvala ti za tvoje služenje našoj hrvatskoj i slavonskoj duši ovdje u Pleternici. A onda, od srca bih želio sam biti toliko sposoban hvaliti je i slaviti zbog sina njezina Isusa Krista koga je primila, snagom Duha Svetoga, u svoje krilo, rodila, da bi On, sin njezin a sin Očev od vijeka, svojom mukom i smrću na križu izvojevao naše istinske konačne pobjede. Koliku joj zahvalnost dugujemo što je u jednostavnosti svoga ljudskog bića znala razgovarati s Bogom, u njegovim naumima prepoznati Božju istinu koju kojoj je služila cijelim bićem. Molimo je da nikad ne zaboravimo tko je ona nama, dakle, u Isusu Kristu a onda i u njezinu služenju ovdje u Pleternici i tko je nama u našim osobnim životima, obiteljskom i narodnom – rekao je biskup Škvorčević na početku mise, pozdravljajući sve nazočne vjernike i hodočasnike.

Nakon sv. mise uslijedila je zavjetna procesija s likom Gospe od suza sa službom svjetla u zajedništvu s Marijom, euharistijskom ženom.

Pobožnost Gospi od Suza započeo je daleke 1955. godine tadašnji pleternički župnik msgr Ljudevit Petrak potaknut događajem u Siracusi na Siciliji 1953. godine kada je u jednoj obiteljskoj kući prosuzio Gospin lik izrađen od gipsa.

Autor: Vladimir Protić