Nedjelja, 22 Kolovoz 2021 11:01

Tradicionalno 58. hodočašće od Stražemana do Voćina dugo 35 km

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

58. HODOČAŠĆE U VOĆINSKO MARIJANSKO SVETIŠTE IZ POŽEŠTINE –

STRAŽEMAN / VOĆIN - Po 58. puta od crkve iz Stražemanarano ujutro od 5 sati, krenula je kolona hodočasnika na put dug 35 kilometara koji uglavnom vodi kroz šumske predjele preko Leštata, Zvečeva, Djedovice do marijanskog svetišta u Voćinu, župne crkve Pohoda blažene djevice Marije, poznatije kao gospa Voćinska. Do Stražemana su prije došli i hodočasnici iz župa od Davora, Nove kapele i Nove Gradiške. Na put prema Voćinu ove godine krenulo je nekoliko stotina onih najupornijih hodočasnika, a među njima i onih koji već nekoliko desetljeća hodočaste gospi Voćinskoj, pa i prije Domovinskog rata. Posebno se hodočastilo poslije rata kada je crkva bila u ruševinama, a i sada nakon obnove crkve Pohoda blažene djevice Marije. Tradicija je to koju mnogi ne propuštaju, upravo pješice prijeći ovaj put, u miru hodanja i molitve naći svoj duševni mir. Neki odlaze moliti za zdravlje svojih bližnjih, neki za posao, a neki čak uzmu godišnji odmor da ne bi propustili hodočašće. Kolonu s križem predvodio je župnik stražemanske župe vlč. Robert Mokri. 1782d57f8f6fade16ce284a7ed691a9f XL

1782d57f8f6fade16ce284a7ed691a9f 3 XL

 

Svake godine, hodočasnike, na njihovom prvom odmorištu, raskrižju na Leštatu, dočekaju i ugoste lovci koji ponude okrjepu sa vodom, sokovima i pekarskim proizvodima za okrjepu. Hodočasnike su obišli i čestitali im na požrtvovnosti, zamjenik županice Ferdinand Troha te zamjenik gradonačelnika grada Požega Borislav Miličević.

 

Dolazak hodočasnika u Voćin bio je u poslijepodnevnim satima. Tamo su se priključili hodočasnicima iz drugih župa te nazočili euharistijskom slavlju koje je predvodio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević.