Petak, 20 Kolovoz 2021 08:08

30. godina od nestanka dr. Ivana Šretera - „Doktor je ostavio neizbrisiv trag za sobom“

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

PAKRAC - Nacionalni dan mirotvorstva, prije tri godine, Hrvatski je sabor proglasio upravo u čast i spomen doktora Ivana Šretera. Ove godine obilježavajući 30. godišnjicu njegova nestanka, u Pakracu je održano polaganje vijenaca te prigodni program.

Obilježavanju godišnjice sudjelovali su uz gradonačelnicu i saborsku zastupnicu Anamariju Blažević, županica Požeško – slavonske županije i izaslanica predsjednik Vlade RH Antonija Jozić, sestre dr. Šretera Verica Bosanac i Ankica Havlena, branitelji, predstavnici braniteljskih udruga i brojni drugi.

c3eb6db5c2cf3d3a7927d51dac47136e XLGradonačelnica Anamarija Blažević naglasila je kako su u obrani samostalne i suverene Hrvatske sudjelovali brojni hrvatski branitelji, hrvatski narod, ali i pojedinci. Istaknula je kako su svi Pakračani i Lipičani ponosni na mirotvorca, doktora Šretera.

Županica i izaslanica predsjednika Vlade Antonija Jozić je naglasila kako je dr. Šreter bio osnivač HDZ-a u Pakracu, predsjednik Kriznog štaba zapadne Slavonije, najviši vladin dužnosnik koji je nestao u Domovinskom ratu, ali je ujedno i jedna od 1858 osoba za koje još uvijek ne znamo gdje se nalaze njihovi posmrtni ostaci. „Imali smo čovjeka koji je ovdje živio i ostavio neizbrisiv trag, ali još uvijek imamo njegovu dušu koja nas može naučiti što je to čovjekoljublje, domoljublje, nacionalni ponos, što znači ostati čovjekom u vrijeme zla, nedaća, u ono vrijeme kada se vihor zla nadvio nad našom domovinom. Izgovarati onakve riječi kakve je izgovarao dr. Šreter obilježje su jednog velikog čovjeka i neka nam ta njegova žrtva i njegove riječi koje je govorio, način na koji je živio, trag koji je ostavio, budu na neki način put kojim ćemo mi ostali, koji danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj, nastaviti stvarati ovu državu upravo onakvom kakvu su je dr. Šreter i hrvatski branitelji sanjali.“

Saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora dr.sc. Ivan Ćelić rekao je kako je doktor Šreter promicao mir i zajedništvo te da vjeruje da njegova ideja živi i danas. Ćelić je naglasio da dr. Šretera ne možemo i nećemo zaboraviti te podsjetio na njegove riječi „ovo je Hrvatska, bila je i ostaje“.

Svetu misu zadušnicu za dr. Šretera i sve poginule i nestale hrvatske branitelje u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodio je obriješki župnik vlč. Ivan Rončević uz asistenciju vlč. Žarka Turuka.

Po završetku programa simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske pod ravnanjem satnika Ivana Kšeneka, izveo je nekoliko djela stranih i domaćih skladatelja, a za kraj su odsvirali pjesmu koju je dr. Šreter volio; „Zdravo Djevo Kraljice Hrvata“.