Četvrtak, 19 Kolovoz 2021 10:41

U preventivnoj akciji "Kopčaš" policajci nagradili savjesne vozače s pojasom i auto sjedalicama u vozilima

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POŽEGA -  Policijski službenici Policijske uprave Požeško-slavonske danas su od 07 - 15 sati na području grada Požege provodili preventivno-represivnu akciju "Kopčaš?" usmjerenu na korištenje sigurnosnog pojasa i auto sjedalica za djecu u vozilima. Akciju kojom prilikom su i nagrađivali prigodnim majicama akcije "Kopčaš?" sve savjesne vozače i bojankama sa igračkom za djecu koja su bila vezana u auto sjedalicama provodili su na parkingu u Parku kraj Orljave u Ulici kralja Zvonimira.

 - Uz alkohol, brzinu i mobitel pojas je jedan od 4 ubojice u prometu. PP Požega je u 7 mjeseci ove godine procesuirala 458 prekršaja nekorištenja pojasa, te 7 prekršaja nepropisnog prijevoza djece. Prošle godine zabilježen je 851 prekršaj ne korištenja pojasa i 7 prekršaja nepropisnog prijevoza djece. Za cijelu PU požeško-slavonsku u prvih 7 mjeseci ove godine bilježimo 805 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 24 prekršaja nepropisnog prijevoza djece. Prošle godine ukupno smo imali 1.283 prekršaja nekorištenja pojasa i 35 prekršaja nepropisnog prijevoza djece - istakla je na samom događaju glasnogovornica Nikolina Janković.

Policijski službenik za sigurnost i preventivu cestovnog prometa u PP Požega Mario Matijević istakao je da se ovakvim akcijama želi pojačati svijest kod vozača i putnika o važnosti korištenja sigurnosnog pojasa. - Člankom 163. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisana je novčana kazna u iznosu od 1.000 kn za vozača koji ne koristi sigurnosni pojas, za putnike, a i za nepropisni prijevoz djece u automobila. Današnja akcija ima i svoju posebnost jer nam se u provođenju pridružio poznati i proslavljeni požeški sportaš Antonio Furić koji je i ambasador ove akcije i pokazat će mišiće tom ubojici u prometu na cestama. U dosadašnjoj praksi imali smo primjera težih stradavanja zbog ne korištenja pojasa u prometnim nesrećama i uvijek trebamo znati naš moto "Pametni znaju čemu služi pojas".

 - Bez obzira na veličinu auta u svakom slučaju korištenjem pojasa pokazujete jednu osviještenost, ozbiljnost i odgovornost ne samo za sebe nego i za one koji vas vole. Ne možete utjecati na sve odluke osim svoje u prometu, mnogo čega vas može ugroziti a pojas je tu da vas spasi. Nije svemoguć, ali vas može spasiti od težih posljedica. Preporučujem, posebno mladim vozačima, korištenje pojasa i da steknu takvu naviku, kao ja ja koji sam s 18 godina sjeo u vozilo kao vozač - rekao je Antonio Furić koji je nagrađivao savjesne vozače koje su zaustavljali prometni policajci PP Požega.

Bilo je tu registarskih tablica iz Njemačke, Srbije ali i domaćih Požežana koji su bili potpuno po propisu u vožnji svojim automobilima. - Za sigurnost je svakako bitan pojas, no ja to ne preispitujem, jer se vežem uvijek. Do sada, hvala Bogu nije mi nikada trebao, ali ako zatreba bolje biti vezan - rekao je jedan pod savjesnih vozača, Marijan Živković iz Požege, koji je nagrađen majicom s logotipom akcije "Kopčaš?"