Srijeda, 04 Studeni 2020 11:45

Udruga infomatičara sudjeluje u projektu Izradimo vlastitog robota

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - Na robotičarsko natjecanje koristeći Fischer tehnologiju Udruga informatičara Požeško – slavonske županije uključila se 2018. godine. Odabrali su kategoriji Rescue Line koja se, kako ističu, pokazala i najzahtjevnija.

- Prve godine dizajnirali smo robota i programirali ga koristeći Fischer tehnologiju. Sljedeće godine krenuli smo s izradom vlastitog robota i programiranjem koristeći Arduino. Uključivanjem u natjecanje Robocup Junior učenici su radili na dizajnu vlastitog robota. Na RoboCup Junioru 2019. u kategoriji Rescue Line ekipa Gimnazije, Marin Francuz i Luka Margetić, u jednoj od pet vožnji imala je najbolji rezultat. Ove godine sudjelovali smo na Europskom talentu robotike u Varaždinu – istaknula je dr. sc. Ljiljana Miletić, voditelj ekipe.

Na natjecanju RoboCup Junior 2019. sudjelovala je i ekipa Udruge: Dino Milevoj i Fran Josipović, a u kategoriji CoSpaceekipa Gimnazije:Filip Jamuljak, Egon Hajpek i Karlo Mroček.

- Zbog epidemiološke situacije u svijetu nismo imali mogućnost odlaska na Europsko natjecanje u Portugal. Naše sljedeće pripreme su odlazak na natjecanje RoboCup Junior 2020. u Zagreb – dodala je Miletić.

Poslije prvog natjecanja učenici su krenuli s izradom vlastitog robota koji će im omogućiti bolje rezultate na natjecanjima. Za to im je bio potreban 3D printer, filamenti i dijelovi za robota.

- Mogućnost izrade vlastitog robota omogućio nam je Presoflex d.o.o. koji je Udruzi informatičara Požeško – slavonske županije donirao 3D printer. Javljanjem na natječaj s projektom Izradimo vlastitog robota Požeško -slavonske županije nabavljen je dodatak za 3D printer koji nam je omogućio još bolji rad na dizajniranju robota. Hrvatski savez informatičara pomogao nam je oko nabavke dijelova za robota kroz projekt Modeliranje uz uporabu 3D printera. Za realizaciju svih naših aktivnosti zahvaljujemo Presoflexu d.o.o., Požeško-slavonskoj županiji, Hrvatskom savezu informatičara, Gimnaziji Požega, Jelki Hrnjić i Ivici Kolariću.
Realizacija projekata i uključivanje u natjecanje obavljeno je pod mentorstvom profesorice Ljiljane Miletić – dodaje uz zahvale Miletić.