Nedjelja, 04 Listopad 2020 19:55

Čestitamo Svjetski dan učitelja/ica!

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

Učitelji i učiteljice su se pokazali iznimno bitnima tijekom krize koja je otkrila određene nedostatke sustava odgoja i obrazovanja. Važno je da naučene lekcije provedemo u život i učinimo naše škole kvalitetnijima i sretnijima.


Svake godine na Svjetski dan učitelja važno je podsjetiti se koliko je učiteljska profesija ključna u kreiranju budućnosti svakog društva. Učitelji i učiteljice, odgojno-obrazovni radnici i radnice su iznimno važni u prepoznavanju potencijala svakog djeteta, oni su ti koji se trude da i djeca koja su u opasnosti od isključenja imaju jednak pristup kvalitetnom obrazovanju. Oni su ti koji uključuju, surađuju i pomažu onima kojima je podrška najpotrebnija.

Ove godine, uslijed krize koja je zahvatila cijeli svijet, uloga odgojno-obrazovnih radnica i radnika pokazala se još važnijom jer su upravo oni bili ključni u osiguranju nastavka učenja i trudili su se oko nastavka kakvog-takvog normalnog školskog života. Oni su bili ti koji su u teškim uvjetima pružili toplinu, pomoć i podršku svojim učenicima i učenicama.
Prema podacima UNESCO-a gotovo 90% učenika u svijetu doživjelo je zatvaranje škola, a gotovo 63 milijuna odgojno-obrazovnih radnika/ica se doslovno preko noći moralo prebaciti na nove modele i načine poučavanja.

Niz zemalja se tako suočilo mnogim pogrešnim odlukama iz prošlosti i propustima u svojim obrazovnim sustavima. Mnoga djeca iz marginaliziranih skupina bila su ostavljena po strani, a njihovo obrazovanje i njihova budućnost ovisila je upravo o tom jednom učitelju ili učiteljici kojem/kojoj je bilo stalo i koji/koja je na sve moguće načine pokušao/la pomoći toj djeci. Upravo takvi odgojno obrazovni radnici i radnice dokaz su koliko je ova profesija važna i koliko je bitno da u nju ulažemo. Upravo takvi odgojno-obrazovni radnici i radnice govore kako je učiteljstvo više od profesije.

Shvatimo li krizu kao priliku za učenje i priliku za promjenu na bolje onda je nekoliko jasnih lekcija:

  • nužno je odgojno-obrazovnim radnicima i radnicama dati toliko željenu autonomiju rada,
  • nužno je stvarati okruženje u kojem će najbolji/e među nama spremno preuzeti ulogu učitelja ili učiteljice,
  • nužno je učiteljima i učiteljicama dati društveni i materijalni status koji im pripada,
  • nužno je vratiti povjerenje u naše učitelje i učiteljice.

Ako učinimo samo ovo, naš odgojno-obrazovni sustav bit će puno otporniji na buduće neizvjesnosti i, najbitnije, učinit ćemo jako puno za našu zemlju i budućnost djece i mladih.

U krizi ne smijemo dopustiti da oni koji su najpotrebniji za ponovnu uspostavu društvene kohezije budu ostavljeni po strani, da o njihovim pravima više ne brinemo. Upravo u krizi važnost ulaganja u obrazovanje treba biti veće nego do sada. Moramo nastaviti sustavno i planski ulagati u nositelje sustava, u njihov stručni i osobni razvoj, nastaviti s reformom obrazovanja koja neće od učitelja stvarati puke izvršitelje kurikuluma već autonomne stvaratelje i stvarateljice nastavnog procesa u čijem je središtu dijete.

Forum za slobodu odgoja želi svim odgojno-obrazovnim radnicima i radnicama sretan njihov dan, Svjetski dan učitelja!