Subota, 03 Listopad 2020 09:54

Drugo izdanje "Vinum et poeta" - Večer poezije i vina u vinskoj klijeti Veleučilišta

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

VETOVO - Ljubitelji dobre poezije i vina, zaista su došli na svoje u 2. izdanju tematske manifestacije vinske poezije "Vinum et poeta", večeri poezije i vina koja se u organizaciji Matice hrvatske Ogranak Požega i Veleučilišta u Požegi. Ova suradnja koja je započela prošle godine, ove godine dignuta je na još jedan viši nivo, koji su u svojoj širini i posjećenosti sprječavale jedino epidemiološke mjere o broju okupljenih i prostoru na kojemu se morala održavati distanca među posjetiteljima. "Vinum et poeta" podržali su pokrovitelji: Požeško-slavonska županija, Grad Požega i Općina Kaptol.

Sve njih je na početku pozdravila, zahvalila se na sudjelovanju u organizaciji i svesrdnoj pomoći, predsjednica požeškog Ogranka Matice Hrvatske, prof. Ljiljana Marić. - Posebno želim pozdraviti sve one koji su se odazvali na natječaj požeškog ogranka Matice hrvatske i požeškog Veleučilišta za najbolju neobjavljenu pjesmu na temu vina i vinograda, a ponajviše one koji su i osobno došli na ovu večer.

Zašto smo se odlučili organizirati jednu ovakvu manifestaciju na nacionalnoj razini? Zadaća Matice hrvatske nije samo da čuva i promovira hrvatsku kulturu i baštinu, nego isto tako da doprinosi i gospodarskom napretku lijepe naše domovine. Mi u Zlatnoj dolini okruženi smo ne samo izgledom prekrasnim gorama, nego Bogom danom zemljom za uzgoj vinove loze, a samim time i za proizvodnju vrhunske vinske kapljice. Jedan od najljepših načina da promoviramo to bogatstvo je upravo poezija. I zbog toga smo spojili te dvije stvari u jednu prekrasnu večer i manifestaciju - Vinum et poeta. Da je ova inicijativa zaista dobra potvrđuje i skoro dvostruko veći broj prijavljenih pjesama na naš natječaj te pjesnička imena iz samog vrha hrvatskog pjesništva.

Izuzetno mi je drago što je požeško Veleučilište odmah prepoznalo našu inicijativu i zbog toga im se posebno zahvaljujem. Isto tako zahvaljujem i onima koji su nas financijski u ovom projektu pomogli, županu Alojzu Tomaševiću, gradonačelniku Požege Darku Puljašiću i načelniku općine Kaptol Mili Pavičiću te požeškom Veleučilištu. Hvala uredništvu Vijenca, najznačajnijem kulturnom časopisu u Hrvatskoj koji je objavio natječaj za ovu manifestaciju, našoj domaćoj, ali i svjetski poznatoj pjesnikinji Lani Derkač koja nam je svojim dragocjenim iskustvima kao sudionica brojnih međunarodnih pjesničkih manifestacija pomogla u organiziranju ove večeri. Hvala Ireni Kalan na prelijepo uređenom prostoru, Josipu Mesiću i njegovim suradnicima na svesrdnoj tehničkoj pomoći, te svima onima koji nastupaju u večerašnjem programu i svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli da se ova večer održi.

Upravo ta činjenica da se "Vinum et poeta" nametnuo na nacionalnoj razini donijela je vrlo veliki broj pjesama i samih autora, pjesnika na ovu manifestaciju, što pred ovu tematsku pjesničku manifestaciju stavlja blistavu budućnost. U najuži izbor od 130 pjesama pristiglih na natječaj, ocjenjivačka komisija u sastavu Ivan Babić iz Zagreba, Lana Derkač iz Požege i Krešimir Bagić iz Zagreba, predložila je pet najboljih pjesama, a za pobjednika i laureata izabran je poznati hrvatski pjesnik Luko Paljetak iz Dubrovnika.

Njemu je plaketu "Vinum et poeta" uručio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, nagradu prodekanica Veleučilišta prof. dr. sc. Branka Svitlica i priznanje predsjednica MH prof. Ljiljana Marić. Sve ljubitelje dobre pjesme i još boljeg vina pozdravili su prodekanica Branka Svitlica, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha i župan Alojz Tomašević, najavivši i ubuduće podršku manifestaciji koja slavi pjesmu i vino. - Nema ništa ljepše do ove naše Slavonije, dobre pjesme, vina, slavonske hrastovine u ovoj našoj predivnoj zemlji. Uz vino i pjesmu se i rađalo i umiralo, s pjesmom se ratovalo i svatovalo. To je naša tradicija i zato večeras uživajmo - istakao je župan Tomašević, koji je sve pozvao da budu pod maskama i ostanu negativni, a na kraju dodao stih: - "Vino pije 'ko vinograd sadi, 'ko ne sadi, taj se vodom 'ladi".
Luko Paljetak poslao je na natječaj dvije pjesme, koje je obje pročitao uz još nekoliko i veliku podršku posjetitelja. Mislio je kaže pročitati još koju, ali eto dok čita ne može piti vina, a vina su vam odlična. Luko se najviše zadržao oko Pinoa sivog.

Manifestacija je počela s pjesmama klape sv. Lovro iz Požege, a njihova pjesma se protezala kroz cijelu pjesničku i vinsku večer. Svoje pjesme su pročitali i članovi ocjenjivačke komisije, koje nisu naravno ušle u izbor za najbolju pjesmu, ali smo kroz njih saznali i nešto više o njima.

Poseban gost koji nas je osim svojih pjesama proveo kroz antologiju svjetskog pjesništva o vinu, ljubavi ženama, Enes Kišević. Kroz večer uglazbljene pjesme na temu pjesama Luke Paljetka izveo je Darko Matičević iz Splita, koji je i završio ovu pjesničku i vinsku manifestaciju. U nastavku je trajalo druženje uz ponajbolja vina Veleučilišta u Požegi, koja u klijeti njeguju uz profesora i studenti iz cijele Hrvatske, ali i studentskom razmjenom i studenti od Španjolske do Japana. Izbor vina dao je pročelnik Poljoprivrednog odjela Veleučilišta mr. sc. Josip Mesić.