Utorak, 12 Veljača 2013 16:59

Formirali mali orkestar limene glazbe

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

IZVJEŠTAJNA I IZBORNA SKUPŠTINA MATICE SLOVAČKE KUKUČIN KUNTARIĆ  -

 

IMG 2096JAKŠIĆ – Najmlađa slovačka matica, osnovana prije šest godina, iza sebe ima vrlo dobre rezultate, kako u djelovanju tako i u organizacijskom smislu, veće i brojnije od nekih starijih matica, istakli su gosti na Izvještajnoj i izbornoj skupštini Matice slovačke Kukučin Kuntarić u Jakšiću. Posebno je to istakao i pohvalio rad Andrija Kuruz, predsjednik Hrvatske matice slovačke, te saborski zastupnik Vladimir Bilek, zastupnik iz redova nacionalnih manjina koji zastupa češku i slovačku nacionalnu manjinu. Riječi pohvale i podrške u daljem radu došle su i od načelnika općine Jakšić Ivice Kovačevića, zamjenika župana za društvene djelatnosti Ferdinanda Trohe, zamjenika ministra zdravlja mr. sc. Marijana Cesarika, koji je i sam od prvih dana član ove matice, te saborskog zastupnika i gradonačelnika Požege Zdravka Ronka. Kako je matica osnovana dok je Ronko obnašao funkciju župana, tu podršku radu, kao i financijsku pomoć nastavio je pružati i kao požeški gradonačelnik.

IMG 2088Maticu slovačku i u narednom razdoblju vodit će Pavel Treger kojemu je skupština ponovno dala povjerenje. Njegov zamjenik bit će Kazimir Hudi, a tajnik Tomislav Miškulin. Vrlo ambiciozni plan rada, kako po broju aktivnosti, ali i financijskom iznosu koji prelazi 200 tisuća kuna skupština je također usvojila. Tu su svakako uređenje bivšeg vatrogasnog doma koji koriste zajedno sa HKUD-om Slavonija, u koji se mora dosta ulagati da bi se priveo svrsi. Najvažniji dio što se tiče samog rada matice svakako je nabavka novih nošnji, violinskih instrumenata i instrumenata za malu i veliku limenu glazbu.

Danas Matica slovačka broji 123 člana, koji djeluju kroz nekoliko sekcija, od plesačkih, pjevačkih, do glazbenih. Najvažnija manifestacija koju sami organiziraju je smotra „Ked se ruža razvijala“ i susreti „Slovaci – Slovacima“. Nastupaju i na drugim smotrama slovačkih matica kao što je iločko ljeto, a gostovali su i u slovačkoj na tradicionalnim kulturnim manifestacijama u Cigelju i Kruševu.

Kako su nedavno formirali puhačku sekciju, koju uvježbava Mirko Čačić, dirigent Gradske glazbe Trenkovi panduri iz Požege, na kraju skupštine mladi puhači izveli su nekoliko popularnih slovačkih skladbi, pa i himnu RH. Puhači će ubuduće pratiti folklorne sekcije mladih i odraslih te samostalno nastupati na manifestacijama koje organizira matica.