Petak, 08 Veljača 2013 10:03

Misno slavlje predvodio dominikanac iz Zagreba

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

ŽUPSKO PROŠTENJE U KAPTOLU NA SVIJEĆNICU -

KAPTOL - U Župi sv. Petra i Pavla u Kaptolu gdje se blagdan Gospodinova prikazanja u hramu tradicionalno slavi kao župsko proštenje središnje svečano slavlje predvodio je dominikanac Ljudevit Josip Jeđud iz Zagreba u koncelebraciji s nekolicinom svećenika. Slavlje je počelo blagoslovom svijeća ispred crkve do koje su svećenici zajedno s vjernicima došli u svečanoj procesiji predvođenoj križem. Blagoslovnu molitvu predvodio je župnik msgr. Josip Klarić, a nakon blagoslova u svečanoj procesiji s upaljenim svijećama uz pratnju pjesme vjernici su ušli u crkvu.

P2029051  svijenica kaptolU homiliji o. Jeđud je podsjetio kako smo se za ovaj blagdan pripremali razmišljajući o svojoj vjeri u Godini vjere. Progovorio je zatim o povijesnom spasenjskom događaju rođenja Isusa Krista, odnosno o njegovom prikazanju u hramu 40. dan nakon rođenja. –Već u ovom prikazanju u hramu navješteno je prikazanje i žrtva na Golgoti – kazao je o. Jeđud.

Današnji blagdan, pojasnio je, nazivamo i Svijećnicom, jer je Isus u hramu najavljen kao svjetlo dok je Marija svijeća koja je nosila to svjetlo. –Božji sin je došao da bi ljudi u svojoj tami vidjeli gdje smo i kamo idemo. Povijest svijeta bila je u tami, a onda je Bog poslao svoga Sina kako bi čovjek čovjeku postao brat te da može ljubiti čak i svoje neprijatelje – objasnio je predvoditelj slavlja.

P2029091 svijecnica kaptolNa kraju je zamolio Mariju da svima nama izmoli ustrajnost u vjeri na putu kojim je ona prošla sa svojim Sinom te zaželio da današnja svetkovina za sve nas bude potvrda nade da je naša nebeska majka trajno s nama na našem zemaljskom putu i da nas čeka na nebesima.

Na kraju slavlja župnik je zahvalio o. Ljudevitu za njegov dolazak i poticaje koje nam je davao kroz trodnevnicu koju je vodio kao i na sam blagdan u jačanju i rastu naše vjere.    (a.t.)