Petak, 13 Ožujak 2020 14:04

Zimska škola arheologije uz istaknute i priznate stručnjake arheologe i profesore povijesti

Ocijeni sadržaj
(24 glasova)

7. ZIMSKA ŠKOLA ARHEOLOGIJE NA TEMU "BILJKE I ARHEOLOGIJA" POVIJESNOG DRUŠTVA POŽEGA -

POŽEGA - Povijesno društvo Požega u suradnji i Katoličkom gimnazijom u Požegi održava 7. po redu Zimsku školu arheologije za učenike osnovnih i srednjih škola grada Požege. Ovogodišnja tema je „Biljke i arheologija“ a kroz dva dana izredat će se poznati predavači.
Temu i predavače najavio je predsjednik Povijesnog društva Vinko Tadić, prof., voditelj Zimske škole arheologije: - Učenici će sudjelovati u radu šest kompleksnih aktivnosti. Riječ je o interaktivnim predavanjima i radionicama. Zahvaljujem predavačima i voditeljima radionica, a to su: dr. sc. Jacqueline Balen, dr. sc. Sara Essert, dr. sc. Hrvoje Potrebica, kolegice Tea Lokner i Kristina Rupert. Riječ zahvale upućujem Katoličkoj gimnaziji u Požegi i svima koji su sudjelovali u organizaciji.

Temeljni cilj toga projekta je popularizacija znanosti i približavanje arheologije našim učenicima. Potičemo ih na odgovoran odnos prema materijalnoj kulturi te razvijamo svijest o potrebi očuvanja i zaštite kulturne baštine. Sadržaji vezani uz navedene probleme nisu u dovoljnoj mjeri zastupljeni u redovnoj školskoj nastavi. Pokušavamo ih približiti učenicima njihovim uključivanjem u projekte poput Zimske škole arheologije. Ne očekujemo spektakularne rezultate. Bit ćemo zadovoljni malim pomacima. Zimska škola arheologije dokaz je da značajan dio naših učenika cijeni znanje te razumije kako nema kvalitetnog obrazovanja bez svakodnevnog sustavnog rada i učenja. To je put kojim možemo Hrvatsku odvesti u bolje dane.

Zimsku školu arheologije pohađa 30 učenika, a na otvorenju je Uvod u arheologiju dao prof. dr. sc. Hrvoje Potrebica, Požežanin po rođenju, istaknuti arheolog, nama poznat više po arheološkim istraživanjima tumula iznad Kaptola i upravo postavljene izložbe "Braća po oružju - elite željeznog doba".