Srijeda, 26 Veljača 2020 09:29

Završena Energetska obnova i treće čaglinske područne škole, PŠ u Ruševu

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA ENERGETSKA OBNOVA ZGRADE PODRUČNE ŠKOLE RUŠEVO, OŠ STJEPANA RADIĆA ČAGLIN - 

RUŠEVO - Ostvarena je još jedna uspješna suradnja Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije i odgojno-obrazovnih ustanova s područja Požeško-slavonske županije. Naime, u petak, 21. veljače 2020. godine je u obnovljenoj Područnoj školi Ruševo održana završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Područne škole Ruševo na adresi Ruševo 9, Čaglin, Osnovne škole Stjepana Radića Čaglin“. Radi se o prvom završenom projektu iz Poziva 4c1.4. „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 22. listopada 2018. godine. Stručnu pomoć u administrativnom dijelu pripreme, kao i u provedbi projekta pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije dok je Požeško-slavonska županija kao osnivač škole podržala ovaj projekt sufinancirajući dio iznosa od ukupne vrijednosti projekta.

Projektom energetske obnove financirane su aktivnosti izrade projektne dokumentacije, građevinsko-obrtnički radovi, elektrotehnički radovi, usluga stručnog nadzora građenja, projektantskog nadzora te koordinatora zaštite na radu, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove, upravljanje projektom i administracija te usluge promidžbe i vidljivosti.

Sami radovi na energetskoj obnovi uključivali su izradu glavnog projekta s pripadajućim elaboratom, povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru, zamjenu vanjske stolarije i zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom,

Navedenim radovima je ostvarena ušteda toplinske energije u iznosu od 70,67% u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada je iz energetskog razreda C prijeći u energetski razred B.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 734.162,84 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj financira do449.423,69 kn, a ostatak preuzima Požeško-slavonska županija. Uspješnom prijavom na Javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata raspisanog od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije osigurano je do 187.636,16 kn za vlastiti udio financiranja, čime su se za Županiju značajno umanjili troškovi za iznos do 97.102,99 kn.

Svakako najzadovoljnija i ovim završetkom projekta Energetske obnove može biti ravnateljica OŠ Stjepana Radića Čaglin Slađana Švajda, jer su obnovljene sve tri Područne škole koje još rade u udaljenijim naseljima. Žalosti svakako činjenica dsa je čaglinsko područje nekada imalo desetak područnih škola, no one su se sve zatvorile zbog malog broja učenika i njihove dotrajalosti.

- Evo ovdje u Ruševu, gdje je i objekt bio u puno boljem stanju, sada smo priveli kraju i energetsku obnovu zgrade. I ova škola je nekada brojila puno više učenika, a sada ovdje imamo pet učenika u četiri razreda. Znamo već i da će biti novih učenika koji će svoje školovanje sada obavljati pod jednakim uvjetima kao i svi učenici na području naše županije - istaknula je Švajda.

Svoje zadovoljstvo još jednim u nizu završenim projektom obnavljanja i energetske učinkovitosti područnih i osnovnih škola iskazala ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije "Panora", mr. sc. Senka Horvat. Požeško-slavonska županija je među županijama na prvom mjestu po broju projekata obnova školskih zgrada i poznata po stavu da se svaka područna škola mora obnoviti i osigurati učenicima, onim najmanjima da školu pohađaju u svom mjestu.

O sve tri područne škole i matičnoj školi u Čaglinu svakako brigu vodi i općina Čaglin i načelnik općine Dalibor Bardač.

- S ovih nekoliko vrijednih projekata mi smo našim učenicima osigurali jednake uvjete za školovanje koje imaju učenici u drugim sredinama. Mnogi nas pitaju i raspravlja se o tome treba li obnoviti škole u selima sa samo nekoliko učenika i jeli to isplativo. Mislim da je bespredmetno razgovarati da li je to isplativo ili da sve vozimo u matičnu školu. Ovo je svakako na dobrobit djece iz tih naselja, sredstva su europska i namijenjena samo za tu svrhu, a cijeli projekt svakako ima i širu društvenu korist za cijelu zajednicu. Ovim ali i projektima uređenja infrastrukture poboljšavamo životni standard, izgradnjom vrtića i zdravstvene stanice u Čaglinu osigurat ćemo bolji život svima i pokušati zaustaviti iseljavanje upravo zbog loših životnih uvjeta - istaknuo je Bardač.

Ispred osnivača škole, Požeško-slavonske županije sve nazočne pozdravila je Valentina Krpan, djelatnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije.

U kraćem kulturno-umjetničkom programu sudjelovalo je pet učenika Područne škole Ruševo koje je pripremila učiteljica Tena Pejakušić i dramska sekcija iz Matične škole Čaglin koje je vodila pedagoginja Ljiljana Đurđević a izveli su zanimljiv i poučan igrokaz.

znakovi vidljivosti skole