Utorak, 25 Veljača 2020 14:00

Udruživanje pokazuje sve više pogodnosti koje dobivaju članovi u proizvodnji i plasmanu povrća

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

12. REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA UDRUGE KLASTERPROIZVOĐAČA POVRĆA „ZLATNA DOLINA“ -

POŽEGA – Udruga klaster proizvođača povrća „Zlatna dolina“ Pleternica održala je svoju 12. Redovnu godišnju skupštinu u dvorani HGK Požega.Udruga „Zlatna dolina“ osnovana je 2008. godina i danas ima 77 članova, no kako kaže predsjednik Perica Oroz, 50-tak je dosta aktivnih članova, dok se njih nekolicina pasiviziraju i ne sudjeluju baš u radu. Dobili su nešto novih članova, no nekoliko članova je preminulo, a nasljednici nisu nastavili proizvodnju povrća pa se broj članova postepeno mijenja. – Protekla 2019. godina nije bila nešto značajna za članove udruge, no važno je da su proizvođači ostvarili relativno dobre rezultate, godina nije bila loša za povrćare. U proizvodnji, plasmanu i naplati svojih proizvoda bila je dobra, a zabilježili smo i blagi rast cijena povrća, nekih više, nekih manje. Imali smo i dosta široku proizvodnju, dosta vrsta povrća i to se moglo vidjeti na našim tržnicama.Bilježimo veći porast proizvodnje kupusa za kiseljenje za cijelo područje Hrvatske i veći broj proizvođača, tako da snabdijevamo sve tvrtke koje se bave kiseljenjem kupusa. Sa svojim proizvodima dio proizvođača snabdijeva i trgovačke lance, od Konzuma, Plodina, NTL, KTC, Kauflanda a naše povrće otkupljuju i tvrtke koje sudjeluju u organizaciji proizvodnje povrća i kao veleprodaje dalje plasiraju naše povrće - kaže Oroz koji dobrim ocjenjuje upravo taj pokušaj organizirane i udružene proizvodnje, jer svi članovi preko klastera mogu jeftinije doći do sadnog materijala, gnojiva, zaštitnih sredstava, organiziranog otkupa i plasmana kao veći proizvođači, apreko udruge organiziraju se razne edukacije, promocije novih sorti, novih sredstava, pa i odlazak na sajmove gdje se susreću s novim tehnologijama i strojevima za obradu.Klaster traži i nove velike kupce za plasman povrća iz proizvodnje članova udruge, uz kupus tu je i krumpir u velikim količinama, ali i paprika, krastavci, karfiol, dinje, lubenice i ostalo sezonsko povrće.

-Prošle godine imali smo zajednički organizirani odlazak na Poljoprivredni sajam u Gudovcu, planirali smo ga i ove godine. Ove godine u plan smo stavili odlazak i Novosadski sajam, posebno i za novije članove koji još nisu tamu bili. Ove godine planiramo i organizaciju Dana polja, kao promidžbu proizvođača povrća i naravno novih saznanja za naše proizvođače - kaže Oroz, koji je i na ovoj skupštini organizirao nekoliko edukativnih predavanja.

Tako su predavanja održali mr. sc. Danko Tolić iz tvrtke SyngentaAgro, Martin Androšević, dipl. ing. iz BASF-a koji su održali predavanja o zaštiti i gnojenju povrća njihovim sredstvima. Ranko Radman mag. oec., iz OTP Banke prezentirao je kojim kreditnim sredstvima banka prati sezonu sadnje povrća, a IvanPažin, dipl. oec. iz PIK-a Vinkovci Plus pojasnio je koje će otkupe povrća u većim količinama raditi ove godine.