Srijeda, 16 Listopad 2019 09:30

"Budi moje oči" osigurava videćeg pratitelja za slijepe osobe

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

UDRUGA SLIJEPIH „ŠESTOČKA“ PLETERNICA POKRENULA NOVI PROJEKT UZ POMOĆ EU SREDSTAVA -

PLETERNICA - Udruzi slijepih Šestočka odobreno je financiranje projekta "Budi moje oči". Projekt u ukupnom iznosu od 494.440,00 kn u 100%-tnom iznosu financirao je Europski socijalni fond, u sklopu poziva Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. 

Cilj projekta je stvoriti preduvjet za kvalitetniji i olakšan život slijepih osoba te poticanje njihovih društvenih, kreativnih, edukativnih i drugih aktivnosti. Projektne aktivnosti usmjerene su jačanju socijalnog uključivanja slijepih osoba, na način da im videći pratitelj pomaže u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, sudjelovanja u društvenoj participaciji te poboljšanju sveukupne kvalitete života. Zahvaljujući ovom projektu, uz voditelja projekta, zaposlena su i dva videća pratitelja za slijepe osobe, čija provedba traje 24 mjeseca.

Ovim putem iz Udruge „Šestočka“ pozivaju i sve potencijalne korisnike projekta da se uključe i unaprijede kvalitetu svojih života te postanu aktivniji sudionici društvene zajednice. 

Početnu konferenciju otvorio je predsjednik Udruge „Šestočka“ Marinko Zeljko koji je istakao na početku da se obilježava i Međunarodni dan bijelog štapa. Na području Požeško-slavonske županije danas živi 797 slijepih i slabovidnih osoba. Vrijednost ovog projekta bit će vidljiva za članove, slijepe i slabovidne osobe na području grada Pleternice, ali i šire od kuda sve imaju svoje članove. Zeljko se založio i da sve udruge koje se na području Požeško-slavonske županije brinu o osobama s invaliditetom osnuju jednu Koordinaciju udruga, jer bi zajednički mogli raditi na planu poboljšavanja uvjeta života osoba s invaliditetom. Udruge bi i dalje mogle raditi po svojim planovima, no mogle bi u neke projekte, pogotovo koji se financiraju iz Europskih sredstava, ići zajedno te tako kroz veće partnerstvo ostvarivati dobivanje projekata. Zeljko je istakao i vrlo visoku cijenu pomoćnih uređaja i aparata koji služe slijepim i slabovidnim osobama za čitanje, korespodenciju i svakodnevno snalaženje u životu, te planira pokrenuti akciju s lokalnim jedinicama samouprave i tvrtkama da se nabave digitalni čitači za trenutno troje djece, kojima je to potrebno za brže i lakše čitanje.

Čestitke za njihov Dan uputio je i zamjenik župana za društvene djelatnosti Vedran Neferović te dao punu podršku u radu ove udruge, a posebno na realizaciji ovog projekta. Podržao je i njihovu težnju da se upravo djeci i mladima koji se još obrazuju nabave potrebna sredstva za bolje i lakše čitanje, u čemu će svakako pomoći i Požeško-slavonska županija.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Udruge slijepih Šestočka.

 

lenta