Ponedjeljak, 14 Listopad 2019 12:28

Održane radionice folklornog pjevanja, sviranja tambure i izrade narodnih nošnji

Ocijeni sadržaj
(17 glasova)

ZAVRŠNA PRIREDBA PROJEKTA „MLADI NA STAZAMA TRADICIJE“ - 

U subotu 5. listopada 2019.godine u prijepodnevnim satima održana je završna priredba projekta „Mladi na stazama tradicije“ u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva „Ivan Goran Kovačić“ iz Velike. Svečanost je održana u prostorijama DVD-a Velika.

KUD „Ivan Goran Kovačić“ s idejnim začetnicima, bivšim predsjednikom Stankom Ragužem i PC Garešnica aplicirao je projekt na poziv na dostavu projektnih prijedloga „Umjetnost i kultura za mlade“ koji je objavljen na stranicama Ministarstva kulture.

Kroz projekt se željelo mladima omogućiti bolji pristup sadržajima iz područja kulture i umjetnosti te tako očuvati tradiciju folklora i starih umjetničkih zanata vrličkog kraja te ujedno unaprijediti socijalne i kreativne vještine mladih. Zahvaljujući gospodinu Tihomiru Šmitpeteru koji je održao većinu radionica posebno onih tkalačkih ovaj projekt je uz njegove ideje, znanje, požrtvovnost i ljubav prema tradiciji zaživio na području Velike što pokazuje činjenica da je u projektu sudjelovalo 60 mladih osoba u dobi od 15 do 25 godina s područja općine Velika, Kaptol, Jakšić, Čaglin i Brestovac.

Projekt „Mladi na stazama tradicije“ odobren je 24.travnja 2018. Godine u ukupnom trajanju 18 mjeseci i traje do listopada 2019 godine. Iznos projekta je 749.169,6 kn od čega je 85% financirano sredstvima Europske unije iz ESF-a, o ostatak sredstava iz Ministarstva kulture. U sklopu projekta održane su radionice : učenja sviranja tambure i tradicijskih instrumenata, učenja plesanja izvornih plesova, pjevanja folklornih i tradicijskih pjesama, izrade tradicijskog ruha i ručnog rada te posjet Etnografskom muzeju Zagreb.

Kroz radionicu učenja sviranja tambure i tradicijskih instrumenata održano je 288 sati sviranja tambure gdje se kroz projekt educiralo 10 mladih osoba za sviranje tambure i tradicijskih instrumenata. Od tradicijskih instrumenata kroz 20 sati učenja polaznici su naučili svirati : dvojnice, diplice, gajde i tamburicu samicu.

Kroz radionicu učenja pjevanja folklornih i tradicijskih pjesama 10 mladih osoba je naučilo pjevati tradicijske pjesme i napjeve našeg kraja. U ove radionice uloženo je 144 sata učenja pjevanja folklornih i tradicijskih pjesama što su polaznici i pokazali na završnoj priredbi.

Kroz radionicu izrade tradicijskog ruha i ručnog rada održao se niz radionica na tkalačkom stanu, krojenje i šivanje ruha, rasplit i vezenje, priplit i čvoričanje, heklanje i štrikanje, šlinganjenecanje, pletenje čarapa, šticni…, izrađivali su se opanci…

Na završnoj priredbi su nastupili sudionici projekta koji su sudjelovali na radionicama u sklopu projekta te napravili izložbu ručnih radova koje su sami izradili i uprizorili prikaz tkanja. U sklopu projekta napravljene su jedna muška i jedna ženska narodna nošnja.

Svečanost su upriličili brojni posjetitelji kojima su se prigodnim riječima obratili predsjednik KUD-a gospodin Bernard Gruić, voditelj tkalačke radionice Tihomir Šmitpeter i voditeljica projekta Sanela Marjanović.

Nakon izvedbe tamburaških pjesama i folklornog nastupa, organizator je priredio domjenak za sve prisutne.

Nakon uspješne završnice ovog projekta KUD će se i dalje javljati na natječaje te raditi na tome da se nastavi sve što je u ovom projektu napravljeno uz pregršt novih ideja te u budućnosti raditi na zapošljavanju mladih kako bi se očuvala tradicija kako veličkog kraja tako i cijele županije.

Untitled 1