Srijeda, 21 Kolovoz 2019 10:16

Nekoliko stotina najupornijih hodočasnika na putu od Stražemana do Voćina pješačilo 35 km

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

56. HODOČAŠĆE U VOĆINSKO MARIJANSKO SVETIŠTE IZ POŽEŠTINE –

STRAŽEMAN / VOĆIN – Po 56. puta od crkve iz Stražemanarano ujutro od 5 sati, krenula je kolona hodočasnika na put dug 35 kilometara koji uglavnom vodi kroz šumske predjele preko Leštata, Zvečeva, Djedovice do marijanskog svetišta u Voćinu, župne crkve Pohoda blažene djevice Marije, poznatije kao gospa Voćinska. Do Stražemana su prije došli i hodočasnici iz župa od Davora, Nove kapele i Nove Gradiške. Na put prema Voćinu ove godine krenulo je nekoliko stotina onih najupornijih hodočasnika, a među njima i onih koji već nekoliko desetljeća hodočaste gospi Voćinskoj, pa i prije Domovinskog rata. Posebno se hodočastilo poslije rata kada je crkva bila u ruševinama, a i sada nakon obnove crkve Pohoda blažene djevice Marije. Tradicija je to koju mnogi ne propuštaju, upravo pješice prijeći ovaj put, u miru hodanja i molitve naći svoj duševni mir. Neki odlaze moliti za zdravlje svojih bližnjih, neki za posao, a neki čak uzmu godišnji odmor da ne bi propustili hodočašće. Kolonu s križem predvodio je župnik stražemanske župa vlč. Robert Mokri

Već tradicionalno prvo odmorište hodočasničke kolone je na Leštatu, gdje pod pokroviteljstvom grada Požege lovci lovačkih društava Požeštine dočekaju hodočasnike s vodom, sokovima i pekarskim proizvodima za okrjepu. Hodočasnike su obišli, čestitali im na upornosti i dijelili boćice vode, požeški gradonačelnik Darko Puljašić, njegov zamjenik Mario Pilon i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Do dolaska pred Voćin bit će na Djedovici još jedan veći odmor, a dolazak hodočasnika u Voćin očekuje se oko13 sati. Tamo će se priključiti hodočasnicima iz drugih pravaca i drugih župa, te će nazočiti centralnoj proslavi Nebeske Voćinske Majke i euharistijskom slavlju koje će predvoditi požeški biskup msgr. Antun Škvorčević od 18,30 sati. Nakon mise uslijedit će procesija s likom Gospe Voćinske.