Ponedjeljak, 13 Svibanj 2019 11:28

Vinski šampion ledena berba Veleučilišta u Požegi, a veliko zlato Vinarija Perak

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

12. ŽUPANIJSKO I 6. MEĐUNARODNO I 7. MEĐUŽUPANIJSKO OCJENJIVANJE VINA VINO-KAP KAPTOL - 

KAPTOL – Na 12. Županijskom ocjenjivanju vina, 6. Međunarodnom i 7. međužupanijskom ocjenjivanju vina i 3. ocjenjivanju vina sorte Pinot sivi ove godine našlo se čak 165 uzoraka vina. Gotovo 20 sorti vina iz cijele kontinentalne Hrvatske, posebno slavonskih županija, vina s otoka Krka, te već tradicionalno vina iz Mađarske i Slovenije, a ove godine prvo vino iz Vojvodine i to Vinarije Zvonka Bogdana. Prošlogodišnja berba dala je dobra vina, no na natjecanju su se našla i vina starijih godišta, posebno razne izborne berbe, berbe prosušenih bobica i ledene berbe, koje su prava perjanica vinske proizvodnje i imaju je rijetki vinari.

- Zadovoljni smo ovogodišnjim rekordnim odzivom vinara na natjecanje jer je ovo znatno veći broj uzoraka nego prošlih godina i ovo naše natjecanje i ocjenjivanje kvalitete vina je sve cjenjenije u vinskom svijetu. Uz predsjednika ocjenjivačke komisije mr. sc. Josipa Mesića vina su ocjenjivale tri komisije u kojima su sve poznati enolozi, sommelieri i vinski stručnjaci. – istakao je predsjednik Udruge Vino-kap Ferdinand Novak.

- Obzirom na neke loše karakteristike prošle vinogradarske godine, vina su izuzetna, uglavnom iznad prosječne kvalitete. Prošlogodišnje Graševine su dobile 30% zlatnih medalja što govori o njihovoj kvaliteti. Veliki broj uzoraka i vrlo različitih vina raznih podneblja i starijih godišta stavio je komisiju pred težak zadatak. Ukupno smo ocjenjivali 20 sorti vina. Imali smo tri komisije po 5 ocjenjivača koji su uglavnom već prokušani i cijenjeni ocjenjivači, koji se ovim poslom i vinom bave gotovo cijeli život – istakao je predsjednik ocjenjivačke komisije Josip Mesić, koji se slaže s time da vinarima ovakva natjecanja puno znače, jer im pokazuju gdje su na ljestvici kvalitete, oni koji su ostvarili odlične rezultate dobivaju novi poticaj, a onima koji su samo malo slabiji dobivaju poticaj da nagodinu donesu bolja vina na ocjenjivanje.

Najviše ocjene dobila su dva vina ledene berbe, po 90 bodova oba, no u pripetavanju je titulu šampiona Vino-kap Kaptol 2019. odnijela ledena berba Graševine berbe 2011., Veleučilišta u Požegi, a titula velikog zlata pripala je također ledenoj berbi Graševine berbe 2018., Vinarije Perak iz Kutjeva. Zlatom se okitio i najpoznatiji vinar s estradne scene, Miroslav Škoro za svoju Graševinu i to čak 88 bodova. Samo bod manje dobila je Graševina Vina Soldo iz Vetova kojim se ovaj mladi i sve uspješniji vinar ponovno okitio zlatom. Zlato su još za Graševine dobili Vinarija Perak, OPG Martina Hora, OPG Matić, OPG Pavlović Hrvoje, Milan Jurić, Tomislav Matunec, Dražen Čakalić, Tomislav Došen, OPG Grozdanović, Ferdinand Novak, Obitelj Matošević.

Zlatom su se okitili i Veleučilište u Požegi za Cabernet Sauvignon, Vinarija Matočec za Pinot Sivi, Vina Markota iz Pleternice za Merlot, Chardonnay i Cabernet Sauvignon, Vinarija Krauthaker za Zelenac, Chardonnay i Pinot Sivi, Vinarija Kaptol za Sauvignon, Obiteljski podrum Kolar Pinot Sivi, Vlado Mikulčić za Škrlet, Branko Jakobović za Rajnski Rizling, Vina Soldo za Manconi i Traminac, OPG Pavlović Hrvoje i Vina Soldo za Merlot, Katunar za Plavac mali i Cuvee crni. Zlatnim medaljama okitilo se i sedam vinarija iz Mađarske.

Najuspješniji vinari koji su odnijeli po nekoliko zlatnih medalja za cijeli sortiment vina su Vinarija Krauthaker, Vinarija Perak, Vina Soldo, Vinarija Markota i Veleučilište u Požegi, a sve više se ističu s kvalitetnim vinima i vinarije s područja općine Kaptol.

Šampionsku titulu, zlatne, srebrne i brončane plakete bit će dodijeljene 18. svibnja na 4. Festivalu slanine i vina „Slanvin“ u Sportskom parku Kaptol od 17 sati. Svi posjetitelji moći će kušati nagrađena vina, okušati se kao ocjenjivači na javnom ocjenjivanju vina, te kušati posebni specijalitet „slaninsku ružu“ ali i sami se okušati u pečenju posebne delicije slaninskog cvijeta. Nakon proglašenja svih pobjednika nastavlja se s veseljem uz živu glazbu.