Četvrtak, 04 Travanj 2019 13:39

Sveobuhvatna zdravstvena zaštita svima i svugdje

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO PROVEO JAVNOZDRAVSTVENU AKCIJU UZ SVJETSKI DAN ZDRAVLJA -

POŽEGA - Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja ističe važnost univerzalnog zdravstvenog osiguranja za sve i dostupnost primarne zdravstvene zaštite. Pravičnost u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu važna je pojedincima, ali i ekonomiji te društvu kao cjelini.

Polovica svjetske populacije nema odgovarajući pristup zdravstvenoj zaštiti. U Republici Hrvatskoj svi građani imaju pravo na zdravstvenu zaštitu, no ona ipak nije svima dostupna pod jednakim uvjetima. Važna je informiranost o pravima i obvezama kako građana, tako svih profesionalaca u sustavu zdravstva.

- Svjetski dan zdravstva u Požeško-slavonskoj županiji obilježit ćemo brojnim aktivnostima. Jedna od njih je javnozdravstvena akcija Zavoda za javno zdravstvo županije, Doma zdravlja Požeško-slavonske županije i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu iz ikojega se tridesetak studenata uključilo u rad sa stanovništvom. Sugrađanima smo omogućili provjeru različitih rizičnih faktora, mjeriti visinu, težinu i opseg struka, mjerit će se krvni tlak, vrijednosti šećera u krvi i na kraju savjetovati o zdravom životnom stilu uz osvrt na mentalno zdravlje te provjeriti u kojem je obimu našim sugrađanima dostupna zdravstvena zaštita – istakla je voditeljica Službe za javno zdravstvo, Jasmina Kovačević dr. med, spec, javnog zdravstva.

Javno zdravstvenoj akciji nazočili su ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo PSŽ Mato Matijević i ravnatelj Doma zdravlja PSŽ Marijan Višaticki. Javno zdravstvene akcije osim u gradu Požegi održane su i u sjedištima gradova Pleternica i Kutjevo, te općinama Velika i Čaglin, te slijedeći tjedan u gardu Pakracu.