Utorak, 26 Ožujak 2019 11:00

Vježba potrage za nestalim zrakoplovom "Slavonika 2019"

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

Na području Općine Velika, 23 ožujka, održana je simulacijska vježba – Pad zrakoplova i potraga za unesrećenim osobama.

Prema scenariju zrakoplov s 1 putnikom i 1 članom posade poletio je iz Zračne Luke Osijek prema Papuku u svrhu turističkog razgledavanja i fotografiranja Papuka. U zadnjoj radio poruci pilot javlja da ima problem u radu pogonskog motora. Nakon toga gubi se radio veza sa zrakoplovom, a na području oko Velike gubi se i radarski kontakt.

Cilj vježbe je umrežavanje svih potražnih resursa te njihova koordinacija na terenu, a cijela akcija vođena je iz zapovjednog vozila HGSS-a koje je autonomno i opremljeno svom informatičkom i tehnološkom, te komunikacijskom opremom potrebnom za vođenje potraga i višednevnih akcija.

Teren od oko 150 ha pretraživalo je 5 potražnih timova sa psima, 6 pilota bespilotnih sustava te 25 spašavatelja. Nakon pronalaska unesrećenih, pružena im je prva pomoć te su nosilima preneseni do planiranog odredišta.

U ovoj velikoj vježbi sudjelovalo je 36 članova HGSS-a iz Stanica: Orahovica, Slavonski Brod, Novska, Vinkovci, Koprivnica i Požega.

Vježbama u kojima sudjeluje više stanica HGSS-a pospješuje se međusobna suradnja, a znanje i spremnost održavaju na visokom nivou.