Subota, 29 Prosinac 2018 10:49

Sigurnost nije slučajnost-pojačan nadzor prometa

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Velik broj građana Republike Hrvatske iskoristit će vikend i nadolazeći blagdan Nove godine,  odnosno  „produženi vikend“ za putovanja i odmor, te će se zbog toga u značajnoj mjeri povećati intenzitet prometa na cestama. Istovremeno, zbog povećanog opsega prometa na cestama, povećava se i rizik od događanja prometnih nesreća, čiji broj obično u ovom razdoblju bude veći kao i broj stradalih osoba u njima.

S obzirom da se većina prometnih nesreća događa jer sudionici u prometu grubo krše osnovne i poznate prometne propise, PU požeško-slavonska, posebnu pozornost posvetit će stanju sigurnosti cestovnog prometa te poduzeti niz preventivno-represivnih aktivnosti.

U provedbu planiranih aktivnosti uključit će se maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, a organizacija rada i usmjeravanje službe planirat će se tako da se osigura vidljiva nazočnost policijskih službenika na cestama, odnosno, da se pokriju svi prometni pravci na kojima je, prema statističkim pokazateljima, povećan rizik stradavanja u prometnim nesrećama.

Istodobno, maksimalno će se staviti u funkciju svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru prometa (uređaji za nadzor brzine, uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, testeri za droge…).

Tom prilikom posebna pozornost će biti usmjerena prema višestrukim počiniteljima prekršaja, te sudionicima u prometu koji „iskaču“ iz normalnog prometnog toka ili grubo krše prometne propise zbog čega se događaju prometne nesreće s najtežim posljedicama, a posebice na sudionike u prometu koji čine prekršaje iz tzv. skupine nazvane „četiri glavne ubojice u prometu“:

-prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola,

-nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila,

-nekorištenje sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i nepropisnog prijevoza djece),

-nepropisne uporabe mobitela.

Međutim, aktivnost prometne policije je samo jedan od čimbenika kojim se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica. Stoga, ovom prilikom upozoravamo sve sudionike, a posebice vozače koji su ključni za sigurnost u prometu, da se pridržavaju prometnih propisa.

 Savjeti sudionicima u prometu:

-brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,

-poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisan Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),

-ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,

-ne koristite mobitel tijekom vožnje,

-koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,

-pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,

-bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,

- pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,

-prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,

-ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću i budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,

-biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.