Nedjelja, 30 Prosinac 2018 12:49

U 2018. imali 50 nastupa diljem Hrvatske

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

KUD BEKTEŽ ZAKLJUČIO USPJEŠNU GODINU ZAJEDNIČKIM DRUŽENJEM - 

BEKTEŽ - Kulturno-umjetničko društvo Bektež, iako sa tridesetak članova među najaktivnijima je folklornim društvima u požeškom kraju. Ovu godinu završilo je sa ukupno 50 nastupa, što je veliki broj posebice kada se zna da je riječ o amaterima i volonterima. Ovdje plešu i pjevaju oni koji vole narodne običaje i staru slavonsku tradiciju, ne samo iz Bekteža, već i iz okolnih kutjevačkih sela, iz grada Požege i Požeštine.

- Sretan sam što smo uz sve obiteljske i poslovne obaveze tokom ove godine odradili 50 nastupa  od kojih je mnogo izvan ovog kraja – kazao je Duško Bijelić, predsjednik KUD Bektež okupljenim članovima u povodu završetka plodne godine i blagdana, te im se zahvalio na doprinosu radu zbog kojega su odvajali svoje slobodno vrijeme i uložili veliki trud radi prepoznatljivosti svoga KUD-a. Kao i ranijih godina, okupili su se spontano na zajedničkom druženju, jer djeluju kao jedna složna obitelj, a to su pokazali i u ovoj prigodi kada su pripremili pun stol hrane koju su sami spravljali i donijeli od svojih domova.

U društvu djeluju folklorna i pjevačka skupina, a na širim prostorima uključujući i državnu razinu prepoznati su po originalnosti i osebujnom načinu izvođenja starih pjesama sa prostora Zapadne Slavonije u čemu ih predvodi Duško Bijelić koji im je i umjetnički voditelj. Uz to njeguju i stara kola uz samicu na kojoj zasvira neizbježni Duško. Redovni su i dragi gosti na gotovo svim etno i gastro manifestacijama koje organiziraju Požeški čuvari baštine i tjednik kronika požeško-slavonska od Festivala kulenove seke, Sarmijade, Festivala slanine i vina, Etno susreta Požeštine, Čvarkijade i drugih.

Najavili su i skori nastup u Županji kada će dio običaja svoga kraja tijekom pokladnih dana pokazati na tamošnjem Šokačkom sijelu u Županji gdje su desetak godina rado viđeni gosti i osvajali su nekoliko godina nagrade. Višesatno druženje potrajalo je dugo u noć uz veslu pjesmu razdraganih Bektežana s kojima je Željko Ivaniš zasvirao harmoniku.