Srijeda, 03 Listopad 2018 09:31

Za jubilej dodijelili 11 odličja zaslužnim lovcima i članovima

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

LOVCI LD „ŠLJUKA“ BRESTOVAC OBILJEŽILI 90 GODINA POSTOJANJA -

BOLOMAČE - Lovačko društvo „Šljuka“ iz Brestovca koje okuplja tridesetak lovaca zapadnog dijela Požeške kotline, svečanom sjednicom i izložbom trofeja u svom Lovačkom domu u Bolomačama obilježilo je 90 godina rada. Svečanosti su nazočili zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović, predsjednik Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije i izaslanik Hrvatskog lovačkog saveza Branko Bertelović, načelnik brestovačke općine Zdravko Mandić i predsjednik Općinskog vijeća Tomo Vrhovac, te čelnici okolnih općina ovoga kraja i predstavnici niz udruga općine Brestovac.

- Sve je započelo, sada davne 1928. godine na skupštini u Vilić Selu, kada se ujedinilo više malih društava i grupirala usitnjena lovišta osnivajući Lovačko društvo „Šljuka“ koja je po godini osnivanja, najstarija lovačka udruga u požeškom kraju – kazao je u povijesnom pregledu društva njegov predsjednik Zdenko Petrović i dodao da su se lovci među prvima uključili u Domovinski rat koristeći svoje lovačko oružje.

Unazad dvadesetak godina kupili su kuću u selu Bolomače koju su nizom radnih akcija preuredili u Lovački dom uz kojega su izgradili sve prateće sadržaje, gospodare županijskim lovištem „Brestovac“ površine 5.425 hektara, a podigli su više od 150 lovno tehničkih i lovno gospodarskih objekata. Najveći problem u radu su štete od divljači jer kroz lovište prolaze državne ceste ka Pakracu i Novoj Gradiški, pa su česti naleti vozila na divljač na cesti ili podlijetanje divljači pod vozila u prometu. Epilog su dosta velike štete koje društvo mora isplaćivati, a nazire se svjetlija budućnost jer će uskoro sva lovačka društva županije biti osigurana jedinstvenom policom osiguranja.

- Ljudi koji su ovdje radili toliko godina zaslužuju divljenje, a jubilej je obveza za budućnost na korist cijele zajednice prvenstveno zbog gospodarskog razvoja i turizma – kazao je čestitajući jubilej zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović, a čestitke su uputili još Branko Bertelović i Zdravko Mandić.

Izaslanik HLS, Branko Bertelović je slavljenicima uručio grb Hrvatskog lovačkog saveza, te dar Županijskog lovačkog saveza, a društvo se zahvalnicama odužilo svima koji su im u radu pomagali i zaslužni su za ovaj dugogodišnji rad.

Zaslužni članovi društva primili su zahvalnice i priznanja za dugogodišnji predan rad. Branko Bertelović je zaslužnima uručio odličja Hrvatskog lovačkog saveza i to drugog reda Dariju Marčetiću, Damiru Kosac i Draganu Oklobdžija (st.), a trećeg reda Petru Bešliću, Tomislavu Deli, Marijanu Gagiću, Daliboru, Goranu i Damiru Grgiću, te Draganu Oklobdžiji (ml.) i Vinku Mihelčiću. U ime nagrađenih zahvalio se Slavko Valešić.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska