Ponedjeljak, 17 Rujan 2018 14:16

27. obljetnica i sjećanje na oslobađanje požeške vojarne 17. rujna 1991. godine

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OBILJEŽEN 4. DAN HRVATSKIH BRANITELJA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA – Svečanom misom u kapelici sv. Ivana Krstitelja u krugu Vojarne 123. brigade HV Požega započelo je cjelodnevno 4. po redu obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije i 27. obljetnice oslobađanja požeške vojarne 17. rujna 1991. godine. Obilježavanje su organizirali Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije i Hrvatski časnički zbor grada Požege.

Te sada davne 1991. godine, 17. rujna tadašnje jedinice ZNG, usprkos nedostatka iskustva i naoružanja pokazale su hrabrost i odlučnost da pod cijenu i otvorene borbe s nadmoćnim protivnikom uspostave puni suverenitet hrvatske države u Požegi. To je na kraju i presudilo predaji i oslobađanju požeške Vojarne.

Nastavak obilježavanja i sjećanje na sve poginule hrvatske branitelje dogodio se na Trgu 123. brigade HV Požega gdje su uz spomenik poginulim braniteljima položeni vijenci i zapaljene svijeće. Vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici Koordinacije udruga iz Domovinskog rata, obitelji poginulih branitelja, izaslanstva predsjednika Sabora RH, predsjednice RH i glavne zapovjednice OS RH, predsjednika Vlade RH, Ministarstva branitelja, Ministarstva unutrašnjih poslova, Glavnog stožera OS RH, delegacija Požeško-slavonske županije predvođena županom Alojzom Tomaševićem, delegacija grada Požege predvođena gradonačelnikom Darkom Puljašićem, delegacija načelnika i gradonačelnika Požeško-slavonske županije, delegacija Ureda državne uprave u Požegi, delegacije vojske, policije, umirovljeni generali, predstavnici Generalskog zbora.

Kratku molitvu uz spomenik vodio je vojni kapelan Željko Volarić, za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu.

Uslijedila je svečana akademija povodom obilježavanja Dana hrvatskih branitelja u Gradskom kazalištu Požega koju je otvorio Mješoviti pjevački zbor Glazbene škole Požega. Prigodnim riječima i čestitkama obratili su se izaslanici
Skup je pozdravio predsjednik Hrvatskog časničkog zbora i predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Požeško-slavonske županije Ante Pavličević.

Pozdravne riječi uputio je požeški gradonačelnik Darko Puljašić: - Mi nikada nesmijemo zaboraviti ono što su hrvatski branitelji u Domovinskom ratu učinili za sve nas. Danas ovdje ima i roditelja i članova obitelji onih koji više nisu sa nama, ali ima njihove djece, ima unuka, a to je budućnost Hrvatske. Ove Hrvatske koja mora znati gdje joj je mjesto, Hrvatske koja mora znati što je bilo u povijesti, jer narod koji zaboravlja svoju povijest uvijek čini greške, koje se nama nesmiju više nikada dogoditi. Hrvati su bili ti koji su branili i obranili svoju domovinu, mi ju danas samo moramo čuvati i razvijati.

Požeško-slavonski župan, general HV u miru, aktivni sudionik svih događanja u Domovinskom ratu na području Požeško-slavonske županije u svom obraćanju je istakao, posebno svojim kolegama zapovjednicima 123. brigade HV Požega: - Uspjeli smo nakon nekoliko dana osloboditi vojarnu, naoružati se i krenuti u brojne akcije u Domovinskom ratu. Prva ratna akcija je krenula napadom na Policijsku postaju u Pakracu, a i prvi oslobođeni grad, grad Lipik je u našoj Požeško-slavonskoj županiji. Borbene akcije koje su se dešavala u zapadnoj Slavoniji prisilile su i Europu i Svijet da priznaju Hrvatsku. Čast mi je za to biti ovdje sa vama, i kao župan ove predivne županije, te da sam bio župan kada su prije četiri godine na prijedlog udruge branitelja Skupština županije proglasila za ovaj dan Dan branitelja. Nadam se da ćemo na osnovu naših inicijativa, za što smo dobili potporu predsjednice RH i Vlade RH dobiti odluku Sabora RH o ustanovljavanju Medalje Zapadna Slavonija. Ta medalja je simbol ponosa, važnosti i časti za one dragovoljce i suvremenike koji su sudjelovali u prvim ratnim operacija oslobađanja zapadne Slavonije.

Prigodnim riječima i čestitkama obratili su se i izaslanici, a akademija je završena tamburaškom glazbom TS The Gotho i prigodnim dokumentarnim filmom nastalim u vrijeme 1991. godine i kasnije koji najbolje opisuje i prikazuje događanja iz Domovinskog rata na području Požeštine i ovog dijela Slavonije.