Ponedjeljak, 17 Rujan 2018 09:34

Najbolji ajvar pripremila ekipa „Mirisi jeseni“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

AJVAR FEST LIPIK 2018. -

LIPIK - Na trećem po redu Ajvar festu koji se u organizaciji Grada Lipika i Turističke zajednice grada Lipika u nedjelju 16. rujna održao u lipičkom parku podno Jelkina brijega u konkurenciji od 22 ekipe najbolji ajvar, a ujedno i prvo mjesto osvojila je ekipa koju „Mirisi jeseni“ pod vodstvom Ksenije Briševac. Drugo mjesto osvojila je ekipa „Dvije mame“ koju je vodila Emica Adžijević, dok je treće mjesto osvojila ekipa „Signum Tatoo“ čiji je glavni kuhar bio Željko Štampf.

Čestitke svima je uputio gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, koji je ovom prilikom najboljim ekipama uručio i korisne nagrade: inox lonce zapremnine 33, 23.5 i 17 litara.

O pobjedniku je odlučio peteročlani žiri u sastavu Zdravko Andri, Danijela Crnjak Andri, Nada Zeljković, Vlasta Vončina i Matija Kulhavi, a osim boje i izgleda, bodovala se gustoća, kao i okus ajvara.

Za razliku od prethodne godine kad je zbog nepovoljnog vremena Ajvar fest bio otkazan, ove je godine vrijeme poslužilo; bilo je lijepo, sunčano i ugodno toplo. Na samom početku Ajvar festa sve su ekipe dobile papriku i patlidžan koje im je osigurao Grad Lipik. Sudjelovalo je oko 150 sudionika raspoređenih u 22 ekipe koje su došle uglavnom s područja Grada Lipika, ali bilo je ekipa koje su došle iz Novske, Požege, Osijeka pa čak i Samobora i Zagreba.

Posjetitelja isto tako nije nedostajalo, a u dopodnevnim je satima je stigao i izletnički vlak kojim je po posebnoj promotivnoj cijeni od svega 20 kuna za povratnu kartu u Lipik pristiglo 80-ak izletnika.

Obilazili su se štandovi, degustirali su se uzorci ajvara. Svatko je imao svojeg favorita jer svaka ekipa je s velikim trudom i pažnjom prionula pripremanju ajvara.

Uz bogatu ugostiteljsku ponudu, posjetitelji su imali mogućnost uživati u craft pivu Grof koji proizvodi domaća Pivovara Slavonica, a za glazbenu su se podlogu pobrinuli članovi benda „Bezimeni“.

Osim obilaska izložbeno-prodajnih štandova tijekom Ajvar festa se moglo provozati i kočijom Državne ergele Lipik, jahati konje KK Diamant Lidije Bašnec ili se provozati turističkim vlakićem Grada Lipika.

Već sljedećeg vikenda predstoji nam nova gastro manifestacija; u subotu 22. rujna na istom mjestu od 16 sati očekuju vas „Specijaliteti češke kuhinje“ na Danu kulture nacionalnih manjina Lipika, a dan poslije 23. rujna od 9 sati Dan voćara koji uz jaki stručni dio donosi i atrakcije poput pečenja rakije i natjecanja u pripremanju pekmeza.