Subota, 30 Lipanj 2018 09:43

Pobjednik požeške Kulenijade dugogodišnji kulenar i natjecatelj od prvih dana Zdravko Klesinger

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

38. KULENIJADA POŽEGA 2018. – NAJSTARIJA HRVATSKA KULENIJADA -

POŽEGA - Kulen Zdravka Klesingera iz Požege šampion je ovogodišnje 38. Kulenijade, odlučeno je na u petak održanoj završnici u restoranu Zlatni lug. Zlatne medalje također su pripale Zvonku Ciganoviću i Jurici Jankoviću iz Požege, Draženu Lončareviću iz Štitnjaka i Sebastijanu Belli iz Pleternice te još osmorici proizvođača iz Otoka, Đakova i Valpova.

Požeška Kulenijada koju već tradicionalno organizira Turističke zajednice Grada Požege, a ove godine uz pomoć pri organizaciji Udruge Požeški čuvari baštine okupila je kulenare iz cijele Slavonije i Baranje koji su predstavili 67 uzoraka kulena. Srebrne medalje dobilo je 40 kulenova, brončane 14, a dva uzorka dobila su priznanje za sudjelovanje.

Podsjetimo, protekle godine na Kulenijadi u Požegi ocijenjena su 33 uzorka kulena, a 2016. godine 32 tako da ovogodišnja ima veliki iskorak.

- Neki od vas kulenara su ovdje više od 30 godina, ovime vraćamo nekadašnji sjaj požeškoj priredbi, a svima nam je cilj dobra cijena i velika proizvodnja kulena. Vratili smo Kulenijadi nekadašnju razinu jer smo prestižna priredba, a Slavonci se diče kulenom koji im je dio identiteta - rekao je u obrazloženju rada ocjenjivačkog suda njegov predsjednik Ferdinand Troha, zamjenik gradonačelnika Požege.

Kulenari su imali priliku poslušati i nekoliko stručnih predavanja. Na temu „Primjeri dobre prakse u Hrvatskoj - kandidiranje na natječaje za dobivanje sredstava za proizvodnju tradicionalnih prehrambenih proizvoda“ govorili su predstavnici Upravnog odjela za europske integracije Grada Požege, dr.sc. Svjetlana Škrabal održala je predavanje o prepoznatljivosti kvalitete domaćih proizvoda, dok su predstavnici Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe govorili o koracima do registracije proizvodnje domaćih suhomesnatih proizvoda.

Pozdravne riječi kulenarima uputio je i prof. dr. Dragan Kovačević iz Hrvatske gospodarske komore koji je inače više navrata proizvođačima držao predavanja o unapređenju kakvoće ove suhomesnatog proizvoda.

Tijekom završne svečanosti priredbe nastupio je City band, koji je nastupio i u subotu u pješačkoj zoni grada tijekom Okusa kulena i vina kada su građani imali priliku degustirati kulen, žetvene običaje izveo je KUD Požeška dolina, a održan je i 11. Sajam antikviteta.

U sklopu Kulenijade, godišnjicu svog prvog mandata obilježio je gradonačelnik Grada Požege Darko Puljašić, sa zamjenicima Marijem Pilonom i Ferdinandom Trohom. Bila je to prilika za susret brojnih gospodarstvenika i uglednika kulturnog i društvenog života grada.

- Okupili smo se kako bismo zajedno proslavili s onima koji meni, mojim zamjenicima i operativi pomažu da i dalje uspješno i kvalitetno živimo u ovom gradu. Politička utakmica počinje raspisivanjem izbora kada svi kandidati pokušavaju uvjeriti vas, moje sugrađane, tko je najbolji. Utakmica završi za mjesec ili dva i onda imamo četiri godine upravljanja Gradom, Županijom za ono što smo se kandidirali. Tada nastupate vi – poduzetnici grada Požege su okosnica našeg djelovanja i mog promišljanja. Suradnja je ključna, često se srećemo, razgovaramo i cijenim nastojanja gospodarstvenika i poduzetnika da mi pomognu, da me usmjere i upute. Jer, kao lokalna samouprava mi smo ovdje da pripremimo dobru i primjenljivu priču, a na vama je, vi to uspješno i radite i ja vam zahvaljujem, na vama je dakle da širite proizvodnju, zapošljavate naše sugrađane i budete i dalje čvrst temelj razvoja. Zajedničkim radom i snažnom sinergijom mislim kako smo pokazali u ovih godinu dana da smo na pravom putu. Nisam vas bez razloga pozvao – ne mogu obilježiti prvu godinu svog mandata bez poduzetnika jer vi ste kamen temeljac za iduće tri godine, nadam se i još jednog, drugog i trećeg mandata, odnosno, do kada budete smatrali da mogu ovaj posao obavljati najbolje - poručio je okupljenim uzvanicima gradonačelnik Puljašić.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska