Subota, 30 Lipanj 2018 19:04

Tisuće Požežana posjetilo 45 štandova na požeškom Sajmu antikviteta

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POŽEŠKI ČUVARI BAŠTINE ORGANIZIRALI 11. SAJAM ANTIKVITETA -

POŽEGA – Proteklog vikenda održan je sada već tradicionalni 11. po redu Sajam antikviteta u pješačkoj zoni u Požegi u organizaciji Udruge Požeški čuvari baštine i tjednika Kronika požešško-slavonska.

Na 45 štandova predstavili su se prodavači antikviteta i starina, ali i proizvođači domaćih autohtonih proizvoda i OPG-ovci iz cijele Slavonije i Baranje.

Sajam antikviteta prepoznat je i od brojnih antikvara, sakupljača, hobista iz cijele slavonske regije, tako da uvijek imamo tridesetak štandova s antikvitetima. Otvorili smo prostor i domaćim proizvođačima suvenira, drvenih igračaka, nakita i ukrasa, ali i OPG-ima Požeštine koji izlažu svoje domaće proizvode. Sajam antikviteta sada je već postao tradicija u gradu Požegi i nadam se da ćemo uspjeti organizirati ga i ubuduće – istaknuo je Vladimir Protić, organizator Sajma antikviteta.

Nakon u petak navečer održanog službenog dijela 38. Kulenijade na kojemu su ocijenjeni pristigli uzorci i dodijeljena priznanja, u subotu je održana degustacija za građane.

Svi ljubitelji kulena, našeg jedinog autohtonog i zaštićenog proizvoda, mogli su uživati u vrhunskim proizvodima koji su pristigli na ovogodišnje natjecanje. Svi posjetitelji, uz kupnju bona od 10 kuna, mogli su degustirati ovaj tradicionalni slavonski proizvod te popričati s vrlo susretljivim proizvođačima i otkriti koja je tajna najboljeg kulena. Uz kulen i vino, neizostavne dijelove slavonske gastronomske ponude, uvijek dobro ide i tamburaška glazba pa je tako posjetitelje zabavljao City Band, a bio je tu i popratni zabavni program, prikaz tradicionalnih žetvenih svečanosti KUD-a Požeška dolina.

- Ponosni smo na požešku Kulenijadu koja je najstarija, kako po broju uzoraka, tako i po njihovoj kvaliteti i najbolja u Hrvatskoj. U Slavoniji se proizvodi najbolji kulen na svijetu, a moramo uložiti zajedničke napore kako bi taj proizvod promovirali i stavili ga na pravi način na tržište. Ono što je najvažnije – mi prvi moramo početi cijeniti svoje, moramo cijeniti ono što su vrijedne ruke Slavonki i Slavonaca proizvele na ovoj plodnoj zemlji kako bi se od toga moglo uistinu dobro živjeti. – rekao je gradonačelnik Puljašić.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska