Subota, 02 Lipanj 2018 17:31

Trostruki šampion ocjenjivanja graševina Kutjevo d.d. u sve tri kategorije

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

FESTIVAL GRAŠEVINE U KUTJEVU ZAPOČEO OCJENJIVANJEM GRAŠEVINA I SIMPOZIJEM O GRAŠEVINI –

KUTJEVO - Festival graševine Kutjevo 2016. godine započeo je Simpozijem o graševini na kojoj su svoja izlaganja imali eminentni stručnjaci vinske specijalnosti. U kutjevačkoj kinodvorani pred prepunim auditorijem zainteresiranih vinogradara, vinara, članova vinskih udruga svoje teme iznijeli su dr. sc. Ivana Drninić Rojnić i Petar Živković, dipl. ing. na temu Predavanje i rasprava o američkom cvrčku, Konačni rezultati provedbe projekta „Klonska selekcija cv. Graševina u Kutjevačkom vinogorju, prof. dr. sc. Mladen Boban Deblja li graševina, Vlado Krauthaker Zakon o vinu – Graševina Croatica, prof. dr. sc. Đuro Horvat Marketing vina u teoriji i primjeni, Domagoj Ciganović, Primjena geodezije u vinogradskom katastru.

Podršku Festivalu graševine dali su kutjevački gradonačelnik Josip Budimir i zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakobović, koji je posebno pohvalio borbu protiv bolesti zlatne žutice i vektorskog prijenosnika bolesti američkog cvrčka. Shvaćajući veliku opasnost koja može nastupiti za sve naše vinograde, Požeško-slavonska županija odobrit će svima koji uoče da se neki vinogradi ne obrađuju od strane i zapušteni su, a kao takvi idealni za stvaranje bolesti, da izvrše zaštitu tih vinograda a troškove će pokriti županija. Pozvao je sve vinogradare da uoče takva potencijalna žarišta, prijave poljoprivrednoj inspekciji i savjetodavnoj službi, pa će se odlučiti, iskrčiti ili dodatnim prskanjem djelovati na uništenje ličinki i odraslog cvrčka, a županija je odvojila sredstva za te radove. Za sada je uočeno oko 20 ha zapuštenih i vinograda koji se ne obrađuju.

Trostruki šampionat graševinama Kutjeva d.d.

Nakon tema simpozija uručena su zlatna odličja i šampionske titule za kvalitetu graševina berbe 2017. i ranijih godina, sa ocjenjivanja vina proteklog tjedna, kada je na ocjenjivanje prispjelo 113 graševina. Ocjenjivale su se mlade graševine, graševina starijih godišta, te posebno graševine kasnih, izbornih berbi, berbi prosušenih berbi i predikatne graševine uz komisiju od 21 člana, a pod vodstvom predsjednika komisije prof. dr. sc. Edija Maletića. Dobra godina rezultirala je i dobrim rezultatima, pa je gotovo 50% uzoraka zaslužilo zlatna odličja, 6 graševina je dobilo veliko zlato, 49 graševina je dobilo zlatnu medalju, od kojih 16 graševina starijih godišta a čak 33 graševina berbe 2017. godine. 46 graševina dobilo je srebrnu medalju, 10 graševina brončanu medalju a jedan uzorak priznanje.

Ove godine dominirale su graševine odnjegovane u vinskom podrumu Kutjeva d.d., jer su u sve tri kategorije, mlada graševina, starija graševina i predikatna graševina, osvojile titulu šampiona festivala graševine Kutjevo 2018. godine. Šampionske plakete primili su predsjednik Uprave Kutjeva d.d. Josip Ređo, glavni enolog Ivan Marincl i direktor vinogradarstva podrumarstva Josip Vitez. Kutjevo d.d. osvojilo je dva Velika zlata za Graševinu ledena vino berbe 2009. i Graševinu ledeno vino berba 2011., te ukupno 9 zlatnih odličja za svoje mlade i starije graševine.

Zlatne medalje za svoje graševine dobili su i Vinarija Galić Kutjevo, Iločki podrumi d.d., Vinarija Krauthaker Kutjevo, Vinarija Tandara Kutjevo, Vinarija Ceco Kutjevo, Vinarija Grozdanović, Vinarija Jasna Antunović Dalj, OPG Martina Hora Kutjevo, Vinarija Perak Kutjevo, PP Orahovica d.d., Sokač vina, Veleučilište u Požegi, Vina Belje d.d., Vina Kalazić, Vina Papak Ilok, Vinarija Matovec, Vinarija Feravino Feričanci, Vinarija Pinkert, Vino Buhač, Vinarija Jakobović Vetovo, Vinarija Adžić Kutjevo, Lajoš Pince Mađarska.

Nakon Simpozija i dodjela šampionskih titula uslijedile su edukativne radionice razvojnih agencija, Panora, Era i Plink.