Nedjelja, 03 Lipanj 2018 10:16

Proslavljaju cvjetanje graševine i ruža u vinogradu na Starcu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

DEVET GODINA OBITELJ MARKOTA OBILJEŽAVA JEDINSTVENI OBIČAJ U VINOGRADIMA PLETERNIČKOG VINOGORJA -

PLETERNICA – Već devet godinu obitelj Markota, vlasnici 30 ha vinograda i Vinarije Markota obilježavaju jedinstveni običaj u ovom dijelu Europe u vinogradima pleterničkog vinogorja. Obitelji Marinka Markote u svojim vinogradima na lokaciji Starac, gdje imaju 15 ha vinograda, uglavnom graševine slave cvatnju vinove loze i ruža. Naime u svim vinogradima obitelji Markota, koji su naslonjeni na južne padine Požeške gore, na lokaciji Starac i lokaciji Klikun, na lokaciji Starac, zasađene su ruže na početku i kraju svakog reda graševine, danas ih je već više od 1.000 grmova, čak 30 vrsta ruža. ruža.

Ovih dana rascvale su se u svom punom cvatu, a tako i vinova loza, ponajviše graševina, a upravo tada obitelj Markota poziva sve svoje prijatelje i poslovne partnere na pravu feštu u svoje vinograde. Ovaj običaj Marinko Markota donio je iz Francuske, gdje se ruže uz lozu sade godinama, ne samo iz estetskog ugođaja, nego i zbog praktičnog razloga, jer se na listovima ruža najprije primijeti bolest koja prijeti vinogradu i vinovoj lozi, pa vinogradar uvijek njegujući svoje ruže može na vrijeme primijetiti bolest i zaštititi svoj vinograd.

Proslava je održana na vrhu vinograda, uz veliku bačvu od 48.880 litara koja je pretvorena u ljetnikovac. Uz tamburaše i dobre suhomesnate specijalitete, uz uštipke i kulen, zajedno su slavili pjesnici, slikari, likovnjaci i poete. Svoje likovne radove izložili su likovnjaci, koji su slikali u Likovnoj koloniji koja se cijeli dan održavala na nekoliko lokacija u vinogradima, s pjesnici su čitali svoje pjesme. Inače Marinko Markota je poznat kao ljubitelj pjesama, vrlo rado ih recitira i piše, a i veliki je ljubitelj i mecena umjetnosti općenito. Članovi udruge slikara i pisaca Matko Peić iz Požege bili su gosti ove jedinstvene priredbe i uljepšali proslavu „cvatnje graševine i ruža“ a sve su dodatno razveselili i mladi tamburaši svojom svirkom.

Uz veliki broj poslovnih partnera i prijatelja cvatnju je popratila i pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, i veći broj gospodarstvenika iz Požege. Naravno da je domaćin uvijek pokazao vrhunsku gostoljubivost, na stol iznio svoja ponajbolja vina, od graševine, do rozea i muškat ruže, a za večeru tu je bio odličan čobanac i pečeni odojak.