Srijeda, 13 Prosinac 2017 12:32

Obilježena sveta Lucija rezbarenjem, ukrašavanjem i pečenjem bundeva uz kulturni program

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

TRADICIONALNOM PROJEKTU UČENIKA GIMNAZIJE PRIDRUŽILI SE UČENICI OBRTNIČKE, TVRTKA GRBIĆ I DOM ZA STARIJE VELIKA -

POŽEGA – desetak godina prof Marina Farkaš sa učenicima Gimnazije u Požegi provodi interdisciplinarni projekt pod imenom „Sveta Lucija“. Sve je počelo kao „baba Luca“ u kojemu su učenici prvo rezbarili bundeve, ukrašavali i umetali svijeće, a onda se svake godine priredba pojačavala nečim novim, pridruživali su se novi partneri, dodavao kulturno-umjetnički program.

 - Sve smo započeli kada se i u nas počeo širiti amerikanizirani običaj Halloween, a mi smo imali prekrasan stari običaj „babe Luce“, rezbarenja bundeva i stavljanja svijeća da se pobijedi tama koja je u prosincu sve duža. Ta potreba za svijetlošću pokazuje da smo bića svjetlosti. Ubrzo nam se pridružila tvrtka Grbić, koja se bavi uzgojem i preradom buće, sa svojim proizvodima i koja nam je pomogla da vratimo re svoje stare običaje – istakla je prof. Marina Farkaš, koja je cijelu priču započela i kaže vidjela da gimnazijalci i srednjoškolci mogu, hoće i sposobni su uvidjeti potrebu pamćenja i vraćanja starih običaja i izgradnji svoga identiteta. U projekt se uključilo nekoliko nastavnih predmeta, okupila brojna znanja oko toga i širio broj sudionika.

 - Ove godine u prostoru knjižnice Gimnazije sada smo dobili potpuno popunjen prostor i nove sudionike. Pridružili su nam se u učenici Obrtničke škole, ali i djelatnici i korisnici Doma za starije iz Velike, te nekoliko vanjskih suradnika. Kako je sveta Lucija zaštitnica slijepih, vida, ove godine naglasak smo stavili na oči i vid. Uprizorili smo scensku izvedbu jedne od legendi o svetoj Luciji, zbor je otpjevao nekoliko pjesama „Padaj s neba“ i „Zlatnih krila“, učenici su na nastavi rezbarili bundeve, ukrašavali ih, radili pojedinačne ukrase vezane uz svetu Luciju, koje je stručna komisija ocijenila i podijelili smo nagrade najboljima, korisnici Doma iz Velike također su priredili scensku izvedbu. Likovna izložba radova na istu temu postavljena je u predvorju škole – dodaje prof. Farkaš.

Učenici Obrtničke škole, smjer kuhar, zajedno sa svojom mentoricom, Andreom Drkulac, nutricionistkinjom, priredili su i ponudili svima na kušanje, tri vrste pečene bundeve, od turkinje, muškatne bundeve i butternut bundeve, pekmeza od bundeve i naranče, te bučinog ulja i prženih bučinih koštica. – Mi smo pripremili degustaciju „slavonske banane“ proizvoda od bundeva koji se stoljećima pripremaju i jedu na ovim slavonskim prostorima. Bundeva kao voće uvriježeno je bilo kod nas, naši stari su ih uzgajali, brali u jesen i spremali u zimskim mjesecima, pečenjem u štednjaku bez dodataka, jer je sama dovoljno slatka. To je jelo odličnog kemijskog sastava, sadrže beta karoten, vitamin A, aktivni ugljik, djeluje na rad srca i krvožilnog sustava, djeluju antikancerogeno i protuupalno.