Četvrtak, 10 Studeni 2016 12:09

Iz policije upozoravaju na pojačan nadzor sudionika u prometu povodom „Martinja“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POJAČANA KONTROLA U PROMETU -

POŽEGA – U razdoblju od 11. do 14. studenoga 2016. godine policijski službenici će pojačano kontrolirati promet zbog očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića, budući da se na području Požeštine, ali i cijele Republike Hrvatske, održavaju proslave narodnog običaja krštenja mošta tzv. „Martinja”.

- Podsjećamo da je tijekom prošlogodišnje akcije na vožnju pod utjecajem alkohola i droga od 6. do 16. studenoga ukupno kontrolirano 385 vozača. Od toga je kod 22 vozača osobnog automobila utvrđena prisutnost alkohola u organizmu, a utvrđeno je i tristotinjak drugih prometnih prekršaja (pola se odnosi na nepropisnu brzinu). Ako promatramo koncentracije alkohola koje su utvrđene kod nesavjesnih vozača najviše koncentracija, njih devet, utvrđeno je iznad 1,5 promila, a prema dobnoj strukturi možemo reći da su podjednako zastupljene sve dobne skupine – navodi se u priopćenju Policijske uprave požeško-slavonske kojeg potpisuje glasnogovornica Ivana Radić koja dodaje da je apsolutni „rekorder“ prošle godine bio 55-godišnji vozač osobnog automobila na području Požege kojemu je utvrđena prisutnost alkohola u organizmu u koncentraciji od čak 2,66 promila.

U prošlogodišnjim danima Martinja dogodilo se 12 prometnih nesreća, sedam s materijalnom štetom i pet s ozlijeđenim osobama, tj. sedam osoba je lakše, a dvije su teško tjelesno ozlijeđene.

- Naglašavamo da su zakonom predviđene kazne, vezano za prekršaje upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, u rasponu od 700 pa sve do 15.000 kuna ovisno o utvrđenoj koncentraciji alkohola u krvi. Ukoliko se radi o recidivistima sud za navedeni prekršaj može izreći i kaznu zatvora do 60 dana, a osim novčane kazne vozačima će biti određena i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog do 15 mjeseci – dalje se navodi u priopćenju i dodaje da će se prema vozačima koji počine takav teži prekršaj primijeniti i policijske ovlasti isključivanja iz prometa, ali i ovlasti iz članka 134., 135. i 137. Prekršajnog zakona koje podrazumijevaju smještanje u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnih sredstava.

U priopćenju se naglašava kako većina vozača zaboravlja, ili zanemaruje činjenicu da je za razgradnju alkohola iz organizma potrebno određeno vrijeme iz kojeg razloga pozivaju vozače da nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića ne sjedaju za upravljač vozila najmanje 24 sata.

- Policijski službenici kontrolirati će vozače na lokacijama koje su se proteklih godina pokazale kao najugroženije, odnosno na kojima je evidentiran najveći broj prometnih prekršaja i nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, a sve u cilju smanjenja prometnih nesreća i njihovih posljedica te povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama – zaključuje Ivana Radića pozivajući sve vozače da ne sjedaju za upravljač ukoliko su konzumirali alkohol, da brzinu prilagode vremenskim i drugim uvjetima, te dosljedno poštuju zakonske propise.

Tekst: A. Protić Foto: Glas Slavonije