Četvrtak, 10 Studeni 2016 11:49

Vladi i Đurđici Zec po dvije i pol godine zatvora

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA -

OSIJEK - Josip Perić, bivši načelnik općine Velika, osuđen je na dvije godine zatvora, a nekadašnji vlasnik Kamen Ingrada Vlado Zec i njegova supruga Đurđica Zec, nekadašnja članica iste tvrtke, na po dvije i pol godine bezuvjetnog zatvora, jer su Općinu Velika oštetili za gotovo 7 milijuna kuna. Perić je na Županijskom sudu u Osijeku nepravomoćno osuđen zbog zloporabe položaja. Vlado Zec i Đurđica Zec osuđeni su zbog zloporabe položaja i ovlasti poticanjem, te zbog prijevare u gospodarskom poslovanju poticanjem. Svi nepravomoćno osuđeni dužni su platiti Općini Velika 6.970.716 kuna, i to 15 dana od pravomoćnosti presude, pod prijetnjom ovrhe.

269937- Sud nije prihvatio obranu Josipa Perića u dijelu u kojem tvrdi da je sve mjenice i zadužnice izdavao s namjerom razvoja općine te da su odgovorne osobe Kamen Ingrada zlorabile njegovo povjerenje i bez njegova znanja promijenile svrhu i iste mjenice eskontirale. Svojim postupcima prekoračio je ovlasti načelnika i prisvojio si ovlasti općinskog poglavarstva čime je oštetio Općinu, a pribavio višemilijunsku nepripadnu imovinsku korist ”Kamen Ingradu”. To ne može predstavljati samo njegovu lakomislenost već namjeru da pogoduje Kamen Ingradu - kazao je predsjednik sudskog vijeća Zvonko Vekić obrazlažući presudu.

Sudsko vijeće Županijskog suda u Osijeku nije prihvatilo ni obranu Vlade Zeca koji je tvrdio da nije nikoga ni na što poticao, te da nije ništa znao, kao i da su sve samostalno radili drugi. “Te tvrdnje opovrgavaju ne samo njegova dužnost predsjednika Uprave Kamen Ingrada, njegovo većinsko dioničarstvo u tom društvu, kao i posvemašnji motiv za nastavak poslovanja pod svaku cijenu, pa i nabavljanja sredstava na inkriminirani način. Jednako tako, nije uvjerljiva njegova tvrdnja da kao predsjednik Uprave nije znao nelikvidnost i prezaduženost svog društva, niti za načine na koje ono pribavlja sredstva za namirenje svojih obveza u uvjetima otežanog poslovanja - dodao je sudac Vekić.

Na izricanju presude pojavio se samo Josip Perić.

U travnju ove godine Vlado Zec već je osuđen na dvije i pol godine zatvora, kao i bivši požeško-slavonski župan Anto Bagarić. Đurđica Zec u tom je slučaju osuđena na dvije godine zatvora. Bagarić je osuđen zbog zloporabe položaja i ovlasti jer je izdavao mjenice u korist Kamen Ingrada i Vodoprivrede, dok ga je Vlado Zec na to poticao, a njegova supruga pomagala je u tome.

Tekst/foto: Glas Slavonije