Banner 750x94 alles

cestitke 13

Breadcrumbs

Četvrtak, 25 Travanj 2019 17:28

Zbog užasne tragične nesreće na A3 treba uvesti ovih 5 mjera:

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

Povećati kazne za nevezivanje sigurnosnog pojasa, uvesti elektroničku forenziku za provjeravanje i sankcioniranje korištenja mobilnog uređaja u vožnji, autoceste premrežiti kamerama za mjerenje brzine, u noćnim uvjetima smanjiti ograničenje brzine na 120 km/h i ukinuti trošarinu na sigurna vozila

Užasna prometna tragedija, koja se jutros dogodila na autocesti A3 kod odmorišta Bošnjaci u smjeru Zagreba, u kojoj su nakon izlijetanja Škode Octavije poginule četiri osobe, jer je vozač vozeći neprilagođenom, možda i previsokom brzinom vjerojatno zaspao, a preživio je jedino suvozač, potvrđuje da najtragičnije nesreće nastaju zbog previsoke/neprilagođene brzine, umora/pospanosti, korištenja mobilnog uređaja u vožnji i alkohola/droga/lijekova. 

A posljedice su znatno gore nego što bi trebale, jer se najmanje deset posto osoba na prednjim i više od 50 posto na stražnjim sjedalima ne vezuje sigurnosnim pojasom.

Ova užasna prometna tragedija, zbog toga, ukazuje da su nužne sljedeće mjere:

  1. Povećati kaznu za nevezivanje sigurnosnog pojasa na 5000 kn, a za vozača dodatno i tri mjeseca oduzimanja dozvole.
  2. Uvesti elektroničku forenziku za provjeru korištenja mobilnog uređaja tijekom vožnje, u kontrolama prometa i očevidima prometnih nesreća, a kaznu za korištenje mobilnog uređaja povisiti na 5000 do 15.000 kn i oduzimanje vozačke dozvole od 3 mjeseca do dvije godine.
  3. Autoceste premrežiti radarskim kamerama za mjerenje brzine, a prekršitelje kažnjavati na naplatnim kućicama.
  4. U noćnim uvjetima uvesti opće ograničenje brzine od 120 km/h.
  5. Na vozila sa sustavima upozoravanja napuštanja trake i autonomnog kočenja ukinuti trošarinu te uvesti poseban bonus na auto osiguranje.

Željko Marušić

prometni stručnjak

autoportal.hr