Utorak, 02 Travanj 2019 16:42

Požar se proširio na nekoliko hektara šume između Duboke i Vukojevice

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

IMG 2449

VATROGASCI DVD ČAGLIN USPJEŠNO LOKALIZIRALI POŽAR - 

DUBOKA – Nešto iza 14 sati došla je dojava da se požar proširio na mladu šumu, koja se nalazi na lokaciji ispod sela Duboka u smjeru sela Vukojevice. Već u 14,30 sati na teren su izašli vatrogasci DVD Čaglin s dva vatrogasna vozila i desetak vatrogasaca te prionuli gašenju. Požar se širio i zahvatio je već nekoliko hektara mlade bjelogorične šume. Dobro je bilo što nije bilo nekoga vjetra, kažu vatrogasci, koji su ubrzo iz smjera u kojem je išao požar, krenuli gasiti i zaustavili požar u njegovom širenju. kako vozila nisu mogla dalje u šumu od poljskog puta, ostalo gašenje morali su odraditi s leđnim brentačama. Za sada, nešto iza 15 i 30 sati požar je u potpunosti lokaliziran, gore još suhe grane i poneki panj koji će vatrogasci ugasiti u drugom obilasku požarišta.

Na požarište su izašli policijski službenici iz PP Pleternice koji su osiguravali požarni put, te djelatnici Hrvatskih šuma. Našli su se i lovci tamošnjeg lovačkog društva koji kažu da takvi požari nanesu štetu divljači, a i rastjeraju divljač. Upravo sada svoje mlade ima srneća divljač i ta mladunčad ne može pobjeći iz požara, a sve vrste koka, fazanskih, prepelica i drugih ptica legu jaja, koja stradaju u požaru.

Nakon ugašenog požara uzroke požara utvrdit će ekipa za očevid PU Požeško-slavonska, no požar je sigurno ponovno nekome pobjegao sa spaljivanja raslinja, korova i poljoprivrednih ostataka, jer uz rub šume cijelim potezom nalaze se poljoprivredne površine. U blizini šume nalazi se i jedna poveća divlja deponija,koja je velika opasnost za požare i onečišćenje šume, tako da i deponiju treba što prije sanirati i te opasnosti maknuti iz prostora.