Ponedjeljak, 17 Prosinac 2018 13:33

Sigurnosna problematika na području PU požeško-slavonske za studeni 2018. godine

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Tijekom studenoga 2018. godine na području u nadležnosti PU požeško-slavonske zabilježeno je ukupno 47 djela po službenoj dužnosti, 30 djela po privatnoj tužbi te četiri djela za koje je izostao prijedlog za kazneni progon, sveukupno 81 kazneno djelo.

- Ako promatramo djela po službenoj dužnosti, na području PP Požega zabilježeno je 25 kaznenih djela (za devet više nego prethodnom mjesecu), na području PP Pleternica ukupno 13 kaznenih djela (četiri više nego u listopadu), a na području PP Pakrac devet djela (što je za 12 djela manje nego prethodnom razdoblju).

Od ukupnog broja djela, 18 je bilo s poznatim počiniteljem, a preostalih 29 s nepoznatim. Provedenim kriminalističkim istraživanjima počinitelji su otkriveni za još 12 djela (jedno iz rujna), pa koeficijent naknadne otkrivenosti iznosi 41,4%, a koeficijent razriješenosti 63,8% - istaknula je glasnogovornica PU požeško-slavonske Nikolina Janković

Kao i obično, najveći dio kaznenih djela zabilježen je u liniji općeg kriminaliteta –41 djelo, od čega se osam djela odnosi na kaznena djela na štetu mladeži i obitelji. Najveći broj kaznenih djela u toj liniji rada se odnosi na imovinska kaznena djela, odnosno na teške krađe (kojih je u mjesecu studenome zabilježeno deset) te na krađe (šest djela) i prijevare (osam djela). Što se tiče prijevara upozoravamo građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare te na oprez prilikom komunikacije putem interneta. Mnogi počinitelji virtualni prostor koriste za nezakonito pribavljanje imovinske koristi, a nerijetko i za počinjenje ostalih kaznenih djela stoga građane molimo da sve osobe s kojima dolaze u kontakt prethodno identificiraju, odnosno provjere njihovu vjerodostojnost, a ukoliko smatraju da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju događaj prijave policiji na broj 192.

IMG 7320Od značajnijih kriminalističkih istraživanja u mjesecu studenom, a vezano za imovinska kaznena djela izdvojili bi dovršeno kriminalističko istraživanje nad 39-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Pleternice, kojeg se sumnjiči da je u razdoblju od 20. kolovoza do 3. studenoga 2018., u mjestu Brodski Drenovac počinio kazneno djelo „Teška krađa“ kojom prilikom je provalio obiteljsku kuću u vlasništvu 45-godišnjaka. Također je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 44-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Požege, kojeg se sumnjiči da je u noći 4./5. studenoga 2018., u mjestu Brestovac provalio u trgovačku radnju. Slijedi posebno izvješće državnom odvjetništvu kao nadopuna kaznene prijave.

- Iako je stanje na području naše PU što se tiče imovinskih kaznenih djela zadovoljavajuće, policijski službenici i dalje poduzimaju niz mjera i radnji u cilju pronalaska i procesuiranja počinitelja takvih kaznenih djela. Još jednom skrećemo pozornost građanima na značaj samozaštitnog ponašanja, a pogotovo u vrijeme nadolazećih blagdana. Ujedno pozivamo sve, ukoliko posumnjaju u osobe, a posebice ako je počinjeno kazneno djelo, da odmah obavijeste policiju na broj 192!

U liniji kriminaliteta droga u proteklom mjesecu su evidentirana tri kaznena djela, i dva prekršaja.

Tri kaznena djela evidentirana su i u liniji organiziranog kriminaliteta, dok u ostalim linijama rada nemamo evidentiranih kaznenih djela – rekla je Janković.

Ukupna materijalna šteta nastala kaznenim djelima tijekom prethodnog mjeseca na području PU požeško-slavonske iznosi 1.122.614,00 kuna (od čega se 67% štete vezujemo upravo uz imovinska djela).

PREKRŠAJNA PROBLEMATIKA

U mjesecu studenome na području PU požeško-slavonske zabilježeno je ukupno 19 prekršaja narušavanja JRM-a, za čije je počinjenje prijavljeno 20 osoba, dok je u prethodnom mjesecu zabilježeno 10 prekršaja, a prijavljeno je devet osoba.

Na području PP Požega zabilježeno je 14 prekršaja (sedam prekršaja više nego u prethodnom mjesecu), na području PP Pakrac tri prekršaja (jedan više nego u studenom), dok su na području PP Pleternica zabilježena dva prekršaj narušavanja javnog reda i mira (također jedan više nego u prethodnom mjesecu). Najbrojniji su prekršaji iz članka 13. (tuča, svađa i vika na javnom mjestu) – zabilježeno ih je 12, zatim slijedi čl. 17. (omalovažavanje i vrijeđanje policijskih službenika – četiri prekršaja), te članak 6. (drsko ponašanje) – dva prekršaja. Prijavljeno je, kao što je već navedeno 20 osoba, dvije ženske osobe i 18 muškaraca. Među prijavljenima su i dva maloljetnika.

Od ukupnog broja prekršaja devet ih je počinjeno pod utjecajem alkohola. Javni red i mir se najčešće narušavao na ulici (osam prekršaja) i u ugostiteljskim objektima – sedam prekršaja i to u vremenu od 12 do 18 sati (sedam prekršaja).

U studenome ove godine evidentirano je i 50 prekršaja iz ostalih zakona, za što su prijavljene 54 osobe. Najbrojniji su prekršaji iz Zakona o prebivalištu i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji – po deset prekršaja, a zatim slijedi Zakon o osobnoj iskaznici – devet prekršaja.

PROMETNE NESREĆE I PROMETNI PREKRŠAJI

Na području naše Policijske uprave tijekom mjeseca studenog zabilježeno je ukupno 47 prometnih nesreća u kojima je 15 osoba lakše ozlijeđeno, za razliku od listopada kada je evidentirano 45 prometnih nesreća u kojima su dvije osobe teško i deset lakše ozlijeđeno. Na području PP Požega bilježimo 33 prometne nesreće u kojima je lakše ozlijeđeno 14 osoba, na području PP Pleternica deset prometnih nesreća s jednom lakše ozlijeđenom osobom, dok su na području PP Pakrac evidentirane četiri prometne nesreće bez ozlijeđenih osoba.

Među ozlijeđenima najviše je vozača – 11 osoba, zatim slijede pješaci – tri osobe, a ozlijeđen je i jedan putnik.

Inače u prometnim nesrećama sudjelovala je ukupno 97 osoba, od čega deset osoba pod utjecajem alkohola.

Promatramo li vrste prometnih nesreća studenom najbrojniji su udari vozila u parkirano vozilo – 11 nesreća (jedna osoba lakše ozlijeđena), bočnih sudara – osam nesreća (dvije lakše ozlijeđene osobe) i sudara prilikom vožnje u slijedu – također osam nesreća (tri osobe su lakše ozlijeđene).

Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama su brzina (nepropisna i neprimjerena uvjetima), vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, nepropisna vožnja unatrag te nepropisno kretanje vozila na kolniku - svaka od njih je dovela do šest prometnih nesreća.

U nadzoru prometa u mjesecu studenom ove godine zabilježeno je ukupno 950 prometnih prekršaja. Na području PP Požega zabilježeno je 565 prekršaja, na području PP Pakrac 224, dok je na području PP Pleternice zabilježen 161 prekršaj. Najveći broj prekršaja odnosi se na nedopuštenu brzinu – 436 prekršaja i nekorištenje sigurnosnog pojasa – 118 prekršaja.

- S ciljem osiguranja povoljnijeg stanja sigurnosti cestovnog prometa na području cijele Republike Hrvatske, pa tako i na području koje sigurnosno pokriva Policijska uprava požeško-slavonska, tijekom nadolazećeg vikenda te svakog vikenda do kraja ove godine pojačano će se provoditi nadzor sudionika u prometu. Posebno će se nadzirati i sankcionirati vožnja pod utjecajem alkohola, vožnja nedopuštenom brzinom, nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje, te korištenje sigurnosnog pojasa u vozilima, ali i svi ostali prekršaji u cestovnom prometu. Isto tako ciljano će se provoditi nadzor recidivista odnosno višestrukih počinitelja prekršaja prema kojima će se primjenjivati sve zakonom propisane mjere – dodala je Janković.