Breadcrumbs

Subota, 18 Kolovoz 2012 22:12

U ovom spomeniku kulture bit će i kušaonica vina

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

 OBNAVLJA SE ZAPUŠTENI PODRUM KLIKUN U SREDIŠTU PLETERNICE  -

PLETERNICA - Novoosnovana tvrtka Podrumarstvo Markota, u vlasništvu Slobodana Markote, počela je obnovu podruma Klikun u središtu Pleternice. Riječ je o objektu na tri etaže ukupne površine oko 2500 četvornih metara koji nije u funkciji više od 40 godina. - Vino se u podrumu ne skladišti otkako je tadašnji vlasnik, kutjevački Kombinat, napustio vinograde na brdu Klikun a kasniji vlasnici, privatne osobe, koristili su ga povremeno u druge svrhe. Mi mu želimo vratiti autentičnu funkciju i u njemu skladištiti vina iz vinograda obitelji Markota – rekao je Marinko Markota.

MARKOTA_PODRUM_PLETERNICA01Podrum Klikun zaštićeni je spomenik kulture čiji je najstariji dio izgrađen još u 18. stoljeću a glavnina tijekom 19. stoljeća. Pretpostavlja se da ga je gradila neka od tadašnjih vlastelinskih obitelji Požeštine. Dvije etaže podruma nalaze se pod zemljom. - Veličina podruma upućuje na razmjere vinogradarske proizvodnje na pleterničkom području koja je nekada bila veća nego danas. Upravo zbog svoje veličine i specifičnosti gradnje podrum je zaštićen – kazao je Žarko Španiček, pročelnik Konzervatorskog odjela u Požegi.

MARKOTA_PODRUM_PLETERNICA02Obitelj Markota je prije nekoliko godina počela obnavljati zapuštene vinograde na brdu Starac iznad Pleternice i Klikun iznad Požeške Koprivnice gdje su do sada posadili 34 hektara mladih vinograda. - Vina će ovdje biti ne samo skladištena nego će se u podrumu moći i kušati. Osim kušaonice u objektu je planirana i gradnja nekih drugih ugostiteljskih sadržaji pa i malo prenoćište – dodao je Marinko Markota.

Trenutno se oko podruma vrše sedam metara duboki iskopi zemlje kako bi se moglo pristupiti izvlačenju vlage iz objekta. Uslijedit će zamjena trošnog krova i to bi bila prva faza obnove podruma vrijedna oko milijun kuna. Podrum će se obnavljati u etapama tijekom nekoliko godina.  (vm)