Breadcrumbs

Četvrtak, 05 Srpanj 2012 14:01

Zanimljivi sadržaji privlače goste

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)
ODRŽANI 2. SLAVONSKI SUSRETI NA IZLETIŠTU „ZLATNI LUG“  -

EMOVAČKI  LUG - Ni visoka dnevna temperatura koja se dobrano popela iznad 30 stupnjeva nije omela mnoge ljubitelje prirode i izletnike kao i zaljubljenike u stare sportove da se minuloga vikenda okupe na izletištu „Zlatni lug“. Od ranog poslijepodneva već su započele utakmice u malom nogometu i odbojci na pijesku za koje se prijavilo dvadesetak ekipa, nakon čega je druženje nastavljeno uz bacanje kamena s ramena, skakanjem u vreći, penjanju po užetu, ali i potezanju konopa te lovom šarana rukama u bazenu.

P7015168- Kako se neke stvari danas zaboravljaju pokušali smo ih očuvati upravo kroz „Slavonske igre“ koje će biti tradicionalna turistička ponuda na „Zlatnom lugu“. Ljudima koji tu dolaze ipak treba ponuditi različite sadržaje a za ovo doba godine najprimjerenije su upravo zabava i igre. Uz većinu tih igara i naši su se stari zabavljali i odmarali. Naravno njima smo dodali i one suvremenije kako bi se za svakoga po nešto našlo. Danas više nitko ne baca kamen s ramena niti poteže uže. S vremena na vrijeme te stare slavonske igre organizira poneko folklorno društvo i to je uglavnom sve. Naš ruralni turizam zapravo možemo razvijati očuvanjem tih starih običaja - rekao je vlasnik obiteljskog turističkog izletišta Thomas Pandžić dodajući  kako svale godine izletište nastoje obogatiti novim sadržajima.

P7015174- Najviše problema imamo s papirima no bez obzira na sve ne stojimo nego radimo. U Donjim Emovcima imamo smještajne kapacitete ali i veći ugostiteljski objekt koji će moći primiti 200-ak gostiju. Imamo i planove za kamp odmorište. Projekt je završen te ćemo ga kandidirati za sufinanciranje iz fondova EU. No bez obzira na to mi s njim idemo jer je riječ o zanimljivom projektu. Prema informacijama s kojima raspolažem jedna Italija lani je imala 1.350 kamp odmorišta  a mi u Hrvatskoj svega tri od kojih niti jedno nije u Slavoniji. Kako izradu projektne dokumentacije privodimo kraju vjerujem da ćemo već iduće godine moći primiti i prve goste, a planiramo kapacitet za 50 gostiju - kaže dalje Thomas, navodeći kako je veliki problem Požeško-slavonske županije njezina prometna izoliranost.

- Na žalost nitko od onih koji bi mogli utjecati na važne odluke i pridonijeti većem razvoju ovoga kraja o tome ne vodi računa. Kamperi to vole ali ostali gosti ne i tu je problem. Ako želimo razvijati ruralni turizam ovaj kraj moraju ne samo u prolazu obići gosti već se u njemu zadržati više dana a da bi to dobili mora biti bolja prometna povezanost s drugim sredinama -zaključuje Thomas.

Prva Ribarska večer

Nakon Slavonskih igara i vrućeg dana, dolaskom večeri na Zlatnom lugu održane su prve Ribarske večeri. U ponudi za goste su pripremljene riblje delicije od fiš paprikaša, prženog šarana i pečenog na rašljama, te kao novitet perkelt od soma. Za veselo raspoloženje tu su bili odlični tamburaši Naše grane.

P7015278Ove prve Ribarske večeri pokazale su da naši ljudi vole riblje specijalitete, pa ćemo nastaviti sa tom organizacijom dva puta godišnje, da postane tradicija. Svuda su te riblje fešte dobro posjećene, jer to su jela koja se ne prave svakodnevno i teže ih je pripremati u domaćinstvu, a u ovom ambijentu uz ribnjake i dobru glazbu naša ribarska kuća je kao stvorena za to – rekao je Thomas Pandžić, idejni začetnik prvih Ribarskih večeri u Požeštini.

V.Re.  i V. Pr.