Breadcrumbs

Srijeda, 27 Lipanj 2012 11:39

Kroz eko-etno turizam želi pomoći svome kraju

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POVRATNICA IZ NJEMAČKE OBNAVLJA STARI MLIN NA ORLJAVI  -

BRODSKI DRENOVAC - Posljednjih nekoliko godina Ljiljana Šoh i njen suprug Ivan Ložnar intenzivno obnavljaju stari mlin na Orljavi u Brodskom Drenovcu. Ova neobična priča početak 'vuče' iz sjećanja na veselo Ljiljanino djetinjstvo provedeno u mlinu u nedalekoj Ratkovici a koje nije izblijedjelo ni nakon 40 godina koje je proživjela u Njemačkoj. Upravo zbog toga, kada je čula da se prodaje poznati 'Ćosin mlin', odlučila ga je pogledati. – Godinama sam u Njemačkoj sanjala vodu i spojene kuće a onda mi je jedna žena pokazala fotografiju mlina obitelji Ćosić i ja sam odmah znala 'da je to to'. Mlin smo kupili 2003.godine dok smo još stalno živjeli u Njemačkoj a želja nam je bila postepeno mu vratiti sjaj od prije stotinu godina jer je šteta da nešto što je povijest ovog kraja propada – kazala je Ljiljana.

MLIN_BRODSKI_DRENOVAC01Iako zbog posla i djece još povremeno odlazi u Njemačku, Ljiljana većinu vremena posljednjih godina sa suprugom provede u mlinu. Obzirom da deset godina nije bio u funkciji niti nastanjen, najprije je valjalo očistiti velike količine krša unutar nekoliko zgrada koje pripadaju gospodarstvu a potom urediti i zapušteni okoliš.

MLIN_BRODSKI_DRENOVAC04


– Prije dvije godine prihvatili smo se i ekološke poljoprivredne proizvodnje pa za sada sijemo ječam, zob, proso i heljdu. Jedna od zgrada uređena je tako da u nju možemo primati izletnike i turiste i počastiti ih domaćim specijalitetima ovog kraja, dok bi dvoranu u potkrovlju željeli koristiti za održavanje ekoloških radionica i drugih skupova – rekla je Ljiljana. Svoj stari obiteljski mlin u Ratkovici, dodala je, također nije zaboravila. Tamo će biti uređeni smještajni kapaciteti za izletnike i turiste koji će čamcima moći poći na dva kilometra dugi 'rafting Orljavom' do Čosinog mlina. Osim za uživanje u njenoj ljepoti, Ljiljana Orljavu namjerava iskoristiti i za proizvodnju struje. Dio dokumentacije za mini elektranu već je prikupljen a nedavno je zatražena i lokacijska dozvola za gradnju.

MLIN_BRODSKI_DRENOVAC05– Želimo se ovdje baviti eko-etno turizmom i tako pomoći razvoju ovog kraja. Naravno, bit će to i naš stalni dom. Tik uz obalu kraj mlina napravit ćemo malu terasu odakle ćemo moći gledati rijeku kako teče što sam još od djetinjstva posebno voljela – rekla je Ljiljana.   (v.m.)