Breadcrumbs

Ponedjeljak, 28 Svibanj 2012 11:46

Izviđačke vještine i u školama

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

IZVIĐAČKI ODRED "PAKRA" JEDINI JE TE VRSTE U ŽUPANIJI  -

PAKRAC – Izviđački odred "Pakra" jedini je te vrste u Požeško-slavonskoj županiji a izviđačke vještine od ove godine uče se kao izvannastavna aktivnost u osnovnim školama u Pakracu i Lipiku. - Ja znam svoj cilj i put svoj znam, to nije blizu ja to znam al' ja ću ipak doć' – zapjevali su uglas Ivan, Vjekoslav, Dorotea, Nikolina... članovi izviđačkih jata Vukovi i Lavići u pakračkoj OŠ Braće Radića koje smo posjetili na školskom satu. Poznatoj izviđačkoj pjesmici poučila ih je učiteljica i vođa jata Anita Kalvi. - Organizirali smo izviđače među učenicima prvih do četvrtih razreda kao izvannastavnu aktivnost. Za početak učimo osnovne pojmove izviđačke organizacije, pjesme i igre. Kasnije slijedi poduka o signalizaciji, vezanju čvorova i drugim vještinama – rekla je Anita Kalvi.

Inicijativu da se školarci poučavaju izviđačkim vještinama dali su članovi Odreda izviđača Pakra. - Izviđači su u školama djelovali prije rata i već neko vrijeme razmišljali smo kako bi trebalo obnoviti njihov rad jer kroz izviđače djecu približavamo prirodi, razvijamo kod njih natjecateljski duh i samostalnost – rekao je Zoran Milaković, starješina odreda.

Prvi izviđački odred u Pakracu je osnovan još 1931. godine, a nakon stanke zbog rata, njegov je rad obnovljen 2003. godine. Odred Pakra sada čini desetak odraslih izviđača-brđana, pet istraživača srednjoškolaca, dvadesetak učenika viših razreda osnovne škole koji se zovu izviđači i 35-ero djece ili poletaraca. - Svidjelo mi se kad smo nedavno na logorovanju spavali u šatoru – rekla je Dorotea Mateš. - Gledao sam na TV-u kako izviđači pale vatru i to mi se svidjelo, zato sam se prijavio – dodao je Vjekoslav Pavičić. Upravo paljenje vatre, postavljanje šatora, orijentacija u prirodi i razna natjecanja većini su školaraca bili glavni razlog zbog čega su se odlučili pridružiti odredu. Neki od njih će sa starijim kolegama slijedećeg mjeseca poći na zborovanje u Zagreb.   (v.m.)