Banner 750x94 stampar

web banner

Banner 750x94 županica čestitka

jumbo plakat 2021a

Breadcrumbs

Subota, 21 Travanj 2012 00:34

Ocjenjivanje vina i kulenovih seka u Lukaču

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

PO 16. PUTA MJEŠTANI SELA LUKAČA ORGANIZIRAJU MEĐUSOBNO ZANIMLJIVO NATJECANJE  -

LUKAČ – Zanimljivo natjecanje održava se u naselju Lukač, već 16 godina. Krajem travnja oni se međusobno natječu tko je prošle godine proizveo najbolje vino i kulenovu seku. U natjecanju mogu sudjelovati samo mještani sela, a na ocjenjivanje pozovu brojne goste i cijeli Lukač. – Prvo smo počeli sa vinom, a onda smo poslije uveli i natjecanje u kobasicama, poslije se to iskristaliziralo u kulenove seke. Svake godine imamo sve više natjecatelja, ali i gostiju. Evo ove godine dom je dupkom pun. Zadovoljni smo i sa sve boljom kvalitetom, tako da više nemamo ni lošeg vina, a i kobasice su sve bolje. Ovo natjecanje je potaklo sve bolju proizvodnju – istakao je Andrija Mitrović, jedan od pokretača ove zanimljivosti i organizator sve ove godine.

P4219623Kulenove seke ocjenjivao je naš proslavljeni i zlatni kulenar Vjenceslav Hruška iz Bjeliševca, a pomagao mu je sin Damir, također već osvajač prestižnih priznanja za proizvodnju kulena na Kulenijadama širom Hrvatske. Na ocjenjivanju je bilo 21 uzorak kulenove seke.

P4219663Po ocjeni Hruške najvišu ocjenu je dobila seka pod rednim brojem 14, a proizvela ju je Ivanka Mitrović, za nijansu manje bodova dobila je seka pod brojem 15, koju je proizveo Andrija Mitrović, a treće mjesto je zauzela seka pod broje 3 koju je proizveo Andrija Miljanović. Nitko od prisutnih nije imao primjedbi i sve tri tacne nagrađenih su vrlo brzo nestale, a kasnije i ostali uzorci.

Vino je ocjenjivao naš najpoznatiji enolog i vinski stručnjak Ivica Perak, pred kojim se također našao vrlo težak zadatak, jer su 22 bijela vina i 6 crnih vina bili jako ujednačene kvalitete, pa je čak četiri uzorka zaslužilo zlatnu medalju. Prva tri po broju bodova su muškat Krunoslava Pavića i njegova graševina, a šampion sa najviše bodova bila je graševina Tihomira Strapača.

P4219626Crna vina je znatno teže proizvesti, istakao je Perak, pa nije bilo zlatnih medalja, a dobre ocjene su dobila crna vina Stjepana Pavića i Andrije Mitrovića, dok je najbolju ocjenu dobio crni pinot Rudolfa Škorvage.

Pobjednicima su čestitali kutjevački gradonačelnik Ivica Nikolić i zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović.