Breadcrumbs

Četvrtak, 05 Travanj 2012 18:02

Vješte ruke i Ivina mašta

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

SVJEŽE I SUHE BILJKE PRETVARA U MAŠTOVITE ARANŽMANE I SLIKE  -

PLETERNICA - Sve vrste bilja, svježe ili suho, ali i razni otpad, Sulkovčanka Iva Bošnjaković vještim rukama i neiscrpnom maštom pretvara u prigodne aranžmane ili slike. Zaposlena u pleterničkoj Knjižnici kao spremačica i manipulant, Iva svoje umijeće ponajprije koristi za uređenje radnog mjesta tijekom cijele godine pa je tako proteklih dana knjižnicu ukrasila s dva velika uskrsna aranžmana. Zet Damir, kaže, pomogao joj je izraditi kolica od drvenog pruća a sve ostalo danima je u slobodno vrijeme sama pripremala i slagala.BOSNJAKOVIC_IVA_PLETERNICA_USKRS03 – Uskrs mi je najljepši blagdan, s jedne strane zbog sjećanja na Isusa koji je svojom žrtvom spasio ljude a s druge strane jer je u proljeće kada se priroda budi. Mlada zelena trava i prvo cvijeće za mene su posebna inspiracija, kao i vrbine grančice koje rano zazelene pa sve to obavezno stavljam u aranžmane. Naravno, i zečiće i obojena jaja koji su mi još iz djetinjstva ostali u posebnom sjećanju na Uskrs. Bojenje jaja dosta mi oduzme vremena jer ne koristim umjetne boje već ljuske luka ili orahov list, ukoliko je Uskrs kasnijeg datuma - rekla je Iva.

BOSNJAKOVIC_IVA_PLETERNICA_USKRS02Za svoje aranžmane međutim, Iva koristi i razne predmete koji se kao beskorisni bacaju u otpad pa su joj tako za najnovije aranžmane poslužile i mašnice s pakiranja za razne namirnice iz obližnjeg trgovačkog centra. - Nema za mene otpada, samo treba osmisliti kako ono što je bačeno iskoristiti za drugu svrhu - dodala je Iva.

Osim svježeg cvijeća i grančica koje sama skuplja u prirodi, Iva voli i osušene biljke koje njene vješte ruke lijepeći oblikuju u maštovite slike. Počela ih je izrađivati slučajno prije desetak godina kada je poželjela kćerki za rođendan pokloniti nešto originalno. Osušila je i isprešala razno cvijeće te ga posložila ispod stakla a sada suhim biljkama pozornost uglavnom posvećuje u zimskim danima.

Koliko je aranžmana i slika napravila Iva nikada nije brojala ali joj je, kaže, žao što nema više vremena za svoj hobi. Nada se kako će, kada ode u mirovinu, uspjeti  urediti mali atelijer i potpuno se posvetiti oblikovanju plodova prirode.    (vm)