Breadcrumbs

Srijeda, 28 Ožujak 2012 22:40

Radovi majke i kćerke

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

IZLOŽBA RUČNIH RADOVA U MALOM SALONU MUZEJA  -

P3237668POŽEGA – Ovih dana u Malom salonu Gradskog muzeja Požega postavljena je vrlo interesantna izložba ručnih radova vez na platnu i ukrasnih predmeta ukrašenih u salvetnoj tehnici, interesantna po uradcima, ali i zato što su je postavili majka i kćerka Jadranka i Marija Mikačić. Majka Jadranka je već nekoliko godina umirovljenica, pa se ručnim radom koji je naučila davno sada bavi intenzivnije. – Vezom se sada bavim naravno jer imam više vremena, ali i kao umirovljenica sa malom mirovinom pokušavam pomoći svom kućnom budžetu. Radim svaki dan, prvenstveno iz svoje ljubavi prema tome. Vezem na platno uglavnom cvjetne motive i motive iz naše baštine, nešto iz glave, nešto iz brojnih časopisa, nešto sa starih uzoraka. To su uglavnom ukrasi za stolove i klub stoliće, za fotelje, komode, a nekada su se obvezno ukrašavali i zidovi u kući – istakla je Jadranka.

Kćerka Marija pak bavi se drugačijim ručnim radom, ona ukrašava brojne uporabne predmete salvetnom tehnikom, boce, čaše, tacne, kutijice.

Izložba je prodajnog karaktera a mogu se kupiti i neki stari premeti, od ručnika i stolnjaka, prekrivača, starih sto i više godina, koje je Jadranka renovirala, sašila nove čipke umjesto onih uništenih, te popravila uništeno tkanje. – Za iznenađenje, kupuju jednako i stariji i mlađi, uglavnom oni koji cijene ručni rad, kod kojih se nekada u kući radio ručni rad. Nekima je draže kinesko, no ovo je sve izrađeno ručno, s našim motivima – dodaje Jadranka.