Breadcrumbs

Utorak, 27 Ožujak 2012 11:25

Već drugo polugodište nema klasičnog dnevnika

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEŠKA GIMNAZIJA SUDJELUJE U PROJEKTU E-DNEVNIK  -

PROFESORI GA OBOŽAVAJU, UČENICI U NJEGA STALNO ZAVIRUJU, A RODITELJI SVAKU OCJENU ODMAH SAZNAJU

POŽEGA - Gimnazija u Požegi, XV. Gimnazija Zagreb, te Srednja medicinska škola iz Zadra jedine su škole u Hrvatskoj koje su s početkom školske godine počele provođenje pilot projekta e-dnevnika. Krenuli su s tri prva razredna odjeljenja.

GIMNAZIJA03_EDNEVNIK-Na početku je to bila novost za sve nas. Očekivao sam punu veću odbojnost, pogotovo starijih profesora. Međutim kada se nešto mora onda se to puno lakše prihvati. Kako u poneke razrede idem sa starim, a u ova tri razreda s e-dnevnikom mogu reći da mi on oduzima puno manje vremena. Za upis ocjena nakon testa za e-dnevnik mi treba 5 minuta, a za stari četiri puta više, odnosno 20 minuta. E-dnevnik u potpunosti zamjenjuje stari dnevnik, a jedini nedostatak tableta može biti taj da se ugasi ako profesor ne vodi računa o njegovoj bateriji – ističe Hrvoje Humski, mladi prof. informatike i koordinator za e-dnevnik u požeškoj Gimnaziji.

Dragutin Kovačević, prof. fizike koji već 32 godine radi na požeškoj Gimnaziji s radošću je prihvatio najnoviju tehnologiju u školstvu. - Meni je on velika prednost jer ne moram gubiti vrijeme na satu za upisivanje nekih stvari, te ne moram dolaziti prije škole ili ostajati poslije škole da bih upisao ocjene u imenik i druge stvari. Sve to mogu napraviti i kod kuće na stolnom računalu ili laptopu. Neki profesori koji su mojih godina žale za papirnatim dnevnicima jer su ih voljeli prelistavati, gledati, okretati, ako treba i brisati, a ovdje to nije moguće. Takvih je ipak manji broj, a u našoj školi baš nema puno starijih profesora. Prema anketama Carneta velika većina prihvaća e-dnevnik – kaže prof. Kovačević koji je i osobno uputio neke prijedloge za poboljšanje e-dnevnika koje su uglavnom uvažavaju i nadograđuju. Jedna od tih je povezivanje e-dnevnika i e-matice. Naime, do sada su se u e-maticu morali naknadno unositi podaci, a sada bi se automatski ocjene upisane u e-dnevnik pojavljivale i u e-matici. Isto tako predložio je da e-dnevnik ima mogućnost da se na kraju svakog obrazovnog razdoblja dobiju statistički podaci o tome koliko je učenika s kojom ocjenom prošlo, koja ima je ukupna prosječna ocjena kao i prosječne ocjene za pojedine predmete i ostale podatke koji se trebaju izračunati, a što se do sada radilo ručno.

GIMNAZIJA02_EDNEVNIK-Dobra je stvar što u svakom trenutku možemo pogledati svoje ocjene i vidjeti zabilješke profesora. Znalo se dogoditi da nas profesor pita i ne želi nam reći koju je ocjenu dao, sada sve možemo vidjeti. Dobro je što se ovaj dnevnik ne može ukrasti, a što se prije znalo događati. Doduše profesorima, pogotovo starijima trebalo je u početku dva mjeseca dok se priviknu. Znali su pitati redara zašto nije donio dnevnik zaboravljajući da ga mi nemamo – kaže Tomislav Ognjenčić, učenik prvog razreda požeške Gimnazije.

Njegov kolega Sergej Marković dodaje da će sada sigurno biti i manje bježanja iz škole jer ako ih danas nema u školi njihovi roditelji već sutra na svoju e-mail adresu koju su ostavili razredniku dobiju obavijest da ih nije bilo. - Roditelji su bili iznenađeni ali i zadovoljni što će sada imati mogućnost da kod kuće na računalu pogledaju moje ocjene. Kako nemaju vremena češće ići u školu ovo im je super. Ovaj dnevnik izgleda urednije, pristupačniji i u njega mogu zaviriti kad god poželim – poručuje Sergej Marković.

Irena Topalušić, majka Mislava, učenika prvog razreda Gimnazije kaže da je oduševljena mogućnostima e dnevnika. - Razgovarajući s drugim roditeljima saznala sam da se to svima čini odličnim. U svakom pogledu nama roditeljima je ovo jako dobro. Možda će se neko dijete zbog ovoga osjećati da je stalno pod kontrolom, ali našem sinu to ne smeta. Od prvog razreda osnovne škole govori nam svoje ocjene, i dobre i loše. Mi sada ne moramo čekati informacije da vidimo ocjene svoje djece. Ponekim roditeljima je teško uskladiti vrijeme i doći na njih, čekati profesora i slično. Međutim, smatram da ipak ponekad i treba doći na informacije i informirati se o svom djetetu, o njegovom ponašanju jer od razrednika možemo dobiti kompletniju sliku. Obavijesti o izostancima su također jedna jako dobra stvar jer na ovaj način neće biti mogućnosti da učenik nakupi puno izostanka – objasnila je Irena Topalušić.    (a.t.)