Breadcrumbs

Nedjelja, 12 Veljača 2012 18:16

Od zimskog prebrojavanja ptica do inventarizacije leptira i zaštite dabrova

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

JAVNA USTANOVA ZA UPRAVLJANJE ZAŠTIĆENIM VRIJEDNOSTIMA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE UKLJUČENA U MNOGE PROJEKTE  -

POŽEGA - Javna ustanova za upravljanjem zaštićenim vrijednostima Požeško-slavonske županije uključena je u mnoge projekte a jedan od njih je i nacionalni projekt zimskog  prebrojavanja ptica. U suradnji s učenicima osnovnih škola dio toga posla nedavno je obavljen na Ribnjacima u Poljani. Radi se uglavnom o prebrojavanju ptica močvarica koje obitavaju na ovom području.

small_Picture_071Prvi puta ove će godine u suradnji s Hrvatskim vodama i Državnim zavodom za zaštitu prirode Javna ustanova prema riječima ravnatelja Tomislava Crnjca raditi i na zaštiti staništa dabrova u Pakračko-lipičkom kraju koji su u tom području lani prvi put uočeni.

small_Picture_075- Dabrovi su zamijećeni na vodotocima Pakri i Bijeloj te bi se posebna pozornost morala obratiti u očuvanju njihovih staništa ukoliko bi se na tim lokacijama i uzvodno i nizvodno obavljali bilo kakvi radovi na regulaciji - kaže ravnatelj Crnjac navodeći kako će se ove godine pokušati izvršiti i inventarizacija leptira u Požegi i okolici a radit će se na zaštiti bijelih roda i očuvanju njihovih gnijezda.

Uz to nastavit će se i monitoring "kockavice", ugrožene biljne vrste koja se nalazi na području vlažnih livada, a kojih je sve manje. I taj se posao kaže Crnjac radi u suradnji s osnovnim školama. Ovajj je projekt započeo prije nekoliko godina u suradnji sa školama a  uvršten je i u Europsku strategiju za zaštitu bilja.

small_Picture_097- Već nekoliko godina unatrag radimo na  projektu „bijele rode“. U našem je kraju evidentirano 46 gnijezda roda od kojih je 23 na privatnim objektima. Vlasnici tih objekata imaju pravo na naknadu u visini od 700 kuna kako bi sanirali štetu jer su gnijezda roda dosta teška. Polovicu novca osigurava Fond za zaštitu okoliša a drugu polovicu županija. I ove godine nastavljamo s tim projektom - kaže Crnjac dodajući kako će ove godine Javna ustanova, također u suradnji sa školama prvi put provoditi i projekt "Mladi čuvari prirode".

Radi se o projektu u sklopu kojega bi učenici bili osposobljeni da se bave zaštitom prirode. Za ovaj je projekt Zaklada „Adris“ osigurala 25 tisuća kuna. Sama bi se akcija organizirala od ožujka do lipnja mjeseca ove godine. Dok bi završni dio uz dodjelu diploma bio upriličen na Sovskom jezeru u rujnu ove godine. (V.Re.)