Banner 750x94 kulenova seka

banner kulenova seka

Breadcrumbs

Petak, 20 Siječanj 2023 08:56

Preventivna akcija policije i lokalne samouprave "Ako za Vincelovo ideš i piješ – ne vozi"

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

KUTJEVO - Policijski službenici PU požeško-slavonske su u suradnji s Gradom Kutjevom,  proveli preventivnu aktivnost u prometu na cestama s ciljem da se vozačima ukaže na opasnosti koje donosi upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola.

Naime, tijekom nadolazećeg vikenda očekuju se proslave „Vincelova“ koje su povezane s konzumacijom alkoholnih pića te se  može očekivati  da će određeni broj vozača nakon što su  konzumirali alkoholna pića upravljati vozilima. Upravo zbog toga, u cilju smanjenja rizika od nastanka prometnih nesreća i stradavanja sudionika u prometu na cestama,  policijski službenici naše policijske uprave će tijekom nadolazećeg vikenda provoditi pojačane mjere u prometu usmjerene na tzv. „četiri ubojice“ u prometu, odnosno alkohol, pojas, brzinu i mobitel kao i ne višestruke počinitelje prometnih prekršaja, prema kojima će se primjenjivati sve zakonom propisane mjere, dok će se u noći sa subote na nedjelju 21./22. siječnja provoditi preventivno-represivna akcija usmjerena na nadzor alkoholiziranosti i droga kod sudionika u prometu.

Što se tiče PU požeško-slavonske, tijekom protekle 2022. godine procesuirano je ukupno 700 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, dok od ukupnog broja prometnih nesreća (540) njih 109 su skrivili vozači pod utjecajem alkohola i u tim prometnim nesrećama je stradalo 46 osoba, 21 je teško ozlijeđena i 25 lakše.

Vozačima koji su konzumirali alkohol savjetujemo:

- da pod utjecajem alkohola ne sjedaju za upravljač automobila,
- da koriste usluge javnog prijevoza jer će to biti daleko sigurnije i jeftinije,
- idu pješice,
- ako su u društvu da se unaprijed dogovore tko će ostati trijezan i voziti natrag ili zamole nekoga tko je trijezan da ih odveze,
- ostanu prespavati te paze ako su više popili jer će alkohola imati u krvi i slijedeće jutro unatoč osjećaju trijeznosti,
- ne sjedaju za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića,
- u noćima povećanog rizika (vikend) voze sporije i opreznije bez obzira jesu li popili ili ne,
- ne dopuste da budu crna statistička brojka,
- pijani vozač ne dovodi u opasnost samo sebe već i ostale sudionike u prometu.

Upozoravamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju zakonskih propisa, da prije ili tijekom vožnje ne konzumiraju alkoholna pića.