Subota, 24 Studeni 2012 17:14

Učenici i nastavnici proveli projekt „Vukovar“

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

OSNOVNA ŠKOLA ANTUNA KANIŽLIĆA IZ POŽEGE  -

 

POŽEGA – U spomen na stradanje herojskog grada Vukovara učenici i nastavnici OŠ A. Kanižlića iz Požege pripremili su projekt „Vukovar“ s ciljem sjećanja i slanja poruka mira i zahvalnosti svima onima koji su sudjelovali u vukovarskoj tragediji 1991. Projekt je trajao cijelu tjedan, a u korelaciji učenika i nastavnika hrvatskog jezika, povijesti, likovne kulture, informatike i razredne nastave, a sve pod glavnom koordinacijom nastavnice Klaudije Gašpar.

Kao rezultat projekta izrađen je pano s porukama mira i ljubavi, te jedan pano povijesnog tijeka događanja koji su postavljeni u školski hodnik. Učenici su educirani dokumentarnim filmovima i izložbom glinenih Vučedolskih golubica koje su izradili učenici, te vukovarskog vodotornja izrađenog u tehnici kolaža i karton tiska..

Kanižlić 1- Projekt Vukovar nastao je spontano. Razvio se iz niza pojedinačnih aktivnosti koje su nadovezujući se jedna na drugu, postale velik i važan događaj u našoj školi. Tjedan dana tijekom nastave, ali i izvan vremenskog okvira školskog sata koji nikako nije bio dovoljan da bi učenici iskazali sve ono što osjećaju za grad Vukovar, simbol hrvatskog otpora i slobode – rekla je Marija Samardžija, ravnateljica škole.

U petak na kraju školskog dana učenici su zapalili lampione i složili ih u zanimljivu formu koja prikazuje raspelo u srcu.

Kanižlić 3Završni dio projekta održao se u školskoj knjižnici gdje su učenici osmih razreda zajedno sa svojim nastavnicima održali zanimljivu tribinu sa satom povijesti o stradanju herojskog grada Vukovara gledano iz više perspektiva. Gosti na tribini su bili Ivica Blažević, Vukovarac i hrvatski branitelj, sudionik svih nemilih događaja u Vukovaru koji je odgovarao na pitanja učenika. Umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Požega, i bojnik Mario Kalan koji su učenike upoznali s požeškom 123. brigadom i događanjima tijekom Domovinskog rata u našem kraju. Požeški gradonačelnik Zdravko Ronko, koji je istakao da je Hrvatska konačno slobodna, sa svojim generalima, te da je borba u Domovinskom ratu konačno postala legitimna s kojom se hrvatska oslobodila.

Voditeljica knjižnice Vlasta Pačić sve je upoznala s novom knjigom Nevenke Nekić „Jean ili miris smrti“ koja je posvećena francuskom dobrovoljcu koji se borio u Vukovaru, gdje je ranjen i mučki ubijen na Ovčari.