Ponedjeljak, 10 Rujan 2012 08:49

Grad zamijenili seoskim ugođajem

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

POSAVSKA KUĆA  OBITELJI RUČEVIĆ  JEDINSTVENA KUĆA U SRCU ČAGLINSKOG KRAJA  -

LATINOVAC - Zbog ljubavi prema prirodi još prije desetak godina blagodati urbanog  života u Osijeku, napustili su  Slavica i Zvonimir Ručević koji danas žive u čaglinskom kraju odnosno u selu Latinovcu. Za razliku od drugih u čaglinski je kraj tada obitelj dovezla i drvenu posavsku kuću. Iako je kuća stara više od stotinu godina ona i danas svojim vlasnicima pruža onaj poseban ugođaj kakav ne mogu dati nove, suvremeno izgrađene obiteljske kuće.

Kako su danas stare drvene posavske kuće pod zaštitom i nije ih više moguće rastavljati i odvoziti, kuća obitelji Ručević tako će ostati jedina posavska kuća u srcu čaglinskog kraja.

- Oduvijek sam voljela prirodu i taj ruralni ugođaj. No dok sam radila nisam imala priliku tu biti već sam vikendima dolazila, no s odlaskom u mirovinu sve je drukčije. Sada sam tu i jednostavno uživam. Ovu smo kuću posve slučajno kupili. To je inače posavska kuća od hrastovine, bez čavala i vijaka. Svaki je komad drveta morao doći na isto mjesto gdje je prije rastavljanja bio. Kuću smo znači cijelu rastavili pa je ovdje sastavljali i to uz pomoć prijatelja koji nikada kuću gradili nisu niti su ranije vidjeli kako je ona izgledala. Bilo je zanimljivo. Nekada je kuća bila na ciglama, zbog čestih poplava - kaže Slavica dodajući kako je kuća iznutra ipak obnovljena i uređena s lamperijom i ostalim drvenim materijalom.kua_iznutra

- Kuća ne traži neku preveliku zaštitu ali traži pažnju jer je ipak sve od drveta i tu čovjek mora biti oprezniji da se ne bi zapalila jer bi u trenu izgorjela. Zimi je tu prekrasno jer je ova kuća jednostavno topla kuća. Ono što je dobro svakako je činjenica da u njoj ljeti nije vruće - kaže dalje Slavica navodeći kako su se mnogi njezini prijatelji čudili i pitali je „što u toj selendri radi“ dok i sami tu ne dođu a onda se i njihova priča mijenja. - Mnogi su nakon posjete rekli da je ovdje raj te da bi i oni voljeli tu doći i živjeti. To se može kada je čovjek u mirovini. Kako imam i malo vrta te malo voćnjaka nama je tu posve dobro i lijepo - kaže Slavica.

Život  u posavskoj drvenoj kući bez čavala i vijaka ipak je privilegija, jer za razliku od drugih obitelji koje kada odlaze u nove sredine tamo ujedno kupuju novi stan ili obiteljsku  kuću, obitelj Ručević, poput puževa svoju kućicu mogu ponijeti sa sobom. Dovoljno ju je  rastaviti i ponovno sastaviti.Slacica_Ruevi

 

Tekst i snimak: V.Re.