Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 22 Rujan 2022 10:18

Prijateljskom utakmicom i prigodnom svečanosti obilježeno 60 godina NK Požege

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - Na novo uređenom stadionu sa novim tribinama povodom obilježavanja 60 godina Nogometnog kluba Požega odigrana je prijateljska utakmica s gostima iz Nogometnog kluba Lokomotiva iz Zagreba. 

Nakon utakmice u Svečanoj dvorani Gloria održana je svečanost obilježavanja ovog jubileja i sjećanja na bogatu sportsku prošlost koja traje 60 godina i uspješnog rada ovog sportskog kolektiva i danas. Svečanosti su uz rukovodstvo kluba, igrače NK Požege u nekoliko uzrasta, igrače NK Lokomotive, goste i uzvanike iz prijateljskih klubova iz Požeštine sudjelovali:  predsjednika NK Požege Juricu Matijevića i trenera Željka Mitrovića, nazočili požeško-slavonska županica Antonija Jozić, gradonačelnik Grada Požege dr. sc Željko Glavić, predstavnik Hrvatskog nogometnog saveza Božidar Šikić, predsjednik Županijskog Nogometnog saveza Drago Lucić, predsjednik Požeškog sportskog saveza Nino Abramović, dopredsjednik Kluba Željko Romić, klupska legenda Krešimir Bubak, Igor Mihalj i tajnik Darko Pandžić.

Kao domaćin predsjednik Jurica Marijević pozdravio je sve goste i uzvanike, a čestitke su uputili županica Jozić, požeški gradonačelnik Glavić, predsjednik ŽNS Lucić koji je klub darivao i kompletom lopti, te posebno predsjednici NK Slavonije Tomislav Čabraja i NK Dinamo Vidovci Marinko Marić. 

Prisjetili su se osnivačke skupštine kluba koja je održana 10. rujna 1962 godine, a klub su osnovali djelatnici i tada aktivni igrači iz Modne konfekcije "Sloga" koja više ne postoji i Drvnog prerađivača "Lipa" a danas "Spin Valis". Osnivačka Skupština održana je u prostorijama poduzeća Sloga, Na skupštini je Nikola Pilaš predložio je da se klub zove Požega, što je jednoglasno prihvaćeno. Na ovoj svečanosti Nikola Pilaš je nazočio i aktivno se svega prisjećao. Za prvog predsjednika  izabran je Marko Unukić, izabrana su i dva privremena tajnika, Stjepan Grgurić i Krešimir Bubak.  Za blagajnika je postavljen Gojko Timarac, ekonom je bio Stjepan Kovačević, a prvi trener bio je Stjepan Grgurić, koji nas je nažalost napustio prošlog prosinca u 83. godini života.

U godini osnutka klub se natječe u Podsaveznoj ligi, u kojoj je u sezoni 1962./1963. bilo 10 klubova. Prva službena utakmica odigrana je već 16. rujna 1962. a Požega je igrala u sljedećem sastavu:  Marko Milosavljević,  Đuro Klobučar, Ivica Matošević,  Nikola Pilaš,  Zvonko Parac,  Stjepan Albert, Stjepan Ozonjak,  Ivica Čukelj,  Tomislav Krnjčević, Krešimir Bubak i  Stjepan Crnek. 

1977. godine izgrađen je Rekreacioni centar kraj Orljave i tada NK Požega dobiva i svoje igralište, a utakmice je igrala na današnjem pomoćnom igralištu, jer je današnji glavni teren napravljen 1980. godine. U Domovinskom ratu tri igrača Nogometnog kluba Požega su kao hrvatski branitelji, ugradili svoje živote u temelje nezavisne hrvatske države. To su Bernard Vukoja, Krešimir Plešić i Denis Glavaš. 

U 60 godina postojanja NK Požega osvojila je 6 naslova prvaka u ligama u kojima se natjecala, a tri od tih šest naslova prvaka osvojeno je u mandatu predsjednika Joze Bešlića. Prvi trofej u povijesti kluba osvojen je 1967. godine kada je Požega u finalu Kupa općine Požega, bila bolja od ujedno i gradskog  rivala NK Slavonije. Prvi naslov prvaka u povijesti kluba, Požega je osvojila u sezoni 1968./69. kada je završila prva, u Među-pod-saveznoj ligi Slavonska Požega/ Nova Gradiška. Do drugog naslova prvaka čekalo se punih 27 godina, odnosno do sezone 1995./96. kada je Požega bila prva u Županijskoj nogometnoj ligi. Trener Požege tada je bio Željko Mitrović, koji je ovog ljeta po treći put preuzeo prvu momčad kluba. Posljednji, šesti naslov prvaka osvojen je u sezoni 2016./2017. kada je Požega osvojila naslov prvaka 1. Županijske nogometne lige. Trener je tada bio Krunoslav Podoljak koji je prije toga desetak godina vodio seniorsku momčad. Od sezone 2019./2020. Požega se natječe u Međužupanijskoj nogometnoj ligi Slavonski Brod-Požega.

 

Galerija slika