Breadcrumbs

Ponedjeljak, 02 Srpanj 2012 09:14

Udruge traže da ergela ostane državna

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

IZJAVE IZ MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE UZNEMIRILE LIPIČANE  -

LIPIK -  "Egzistencija sedamdesetak konja, većinom vraćenih iz Srbije, je u pitanju a građani Lipika su uznemireni". Napisao je ovo gradonačelnik Lipika Antun Haramija u trećem po redu dopisu koji je posljednjih nekoliko mjeseci uputio ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini. Na to ga je, uz ostalo, potakla i nedavna izjava zamjenice ministra Snježane Španjol kako se sjedište Hrvatskog centra za konjogojstvo iz Lipika seli u Đakovo te da će đakovačka ergela postati samostalna ustanova. - Niti jednom riječju nije spomenula što će biti s lipičkom ergelom. Ministar mi do sada nije odgovorio niti na jedan dopis iako je očito kako se u ministarstvu raspravlja o ergelama i HCK. Kako je to moguće bez nas? Hoće li nova hrvatska Vlada uništiti ono što ni četnici nisu uspjeli – kazao je gradonačelnik Haramija.

ERGELA_HARAMIJAGrađane Lipika zabrinjava i neslužbena informacija kako postoji mogućnost da se konji vrate Poljoprivredi Lipik u čijem su sastavu bili prije rata. Udruga Lijepa naša stoga je sazvala na sastanak sve udruge koje djeluju na lipičkom području a na kojemu je zauzet jedinstven stav. - Ergela mora ostati državna. Poljoprivreda je sada privatna firma a ako konje dobiju privatnici s njima mogu raditi što hoće. Mi želimo da se u Lipiku osnuje Memorijalni centar najvećeg stradanja konja lipicanske pasmine u Hrvatskoj i zamolbu smo već uputili Ministarstvu kulture – rekla je Jadranka Šimunović Katunar, predsjednica udruge Lijepa naša. Na informacije iz Ministarstva poljoprivrede reagirao je i Hrvatski savez udruga uzgajivača konja lipicanske pasmine koji su svom dopisu ministru Jakovini navode kako su lipicanci u ergeli u Lipiku vrijedan genetski materijal pasminski isti ali fenotipom i genotipom različit onome u Đakovu. "U uzgoju Državne ergele Lipik nalaze se rodovi kobila kojih u Državnoj ergeli Đakovo nema, a nema ih ni u mnogim europskim državnim ergelama. To je naše suho zlato koje trebamo čuvati kao nacionalno blago"- navodi se u dopisu.

U lipičkoj ergeli trenutno je 86 konja od kojih su 75 lipicanci. Među njima su 24 stara, vraćena iz Srbije a ostalo su mladi konji oždrjebljeni od 2009. do sada. Na upit o sudbini lipičke ergele iz Ministarstva poljoprivrede je pismeno odgovoreno kako se ta problematika razmatra te da će konačnu odluku donijeti Vlada. Inače, dosadašnji ravnatelj Hrvatskog centra za konjogojstvo- Državne ergele Đakovo i Lipik Pavo Sabolski zatražio je da ga se razriješi dužnosti što je Upravno vijeće te ustanove na nedavnoj sjednici i učinilo.