Breadcrumbs

Srijeda, 27 Lipanj 2012 11:35

Uskoro i prava srednja škola u zgradi Sloge

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

PRVI PUTA U SVOJOJ POVIJESTI PLETERNICA DOBIVA SREDNJOŠKOLSKI RAZRED  -

PLETERNICA - Završeni osnovnoškolci s područja Požeško–slavonske županije i šire po prvi puta moći će se upisati u jedan srednjoškolski program u Pleternici. Naime, Ministarstvo obrazovanja odobrilo je upis jednog izdvojenog razrednog odjeljenja požeške Gimnazije, općeg smjera u Pleternici.

GIMNAZIJA_BORAS01- Nastava će se za sada odvijati u prostorima OŠ fra Kaje Adžića. Upisuje se 28 učenika. Očekujemo da će se iduće godine učenici moći upisati i u izdvojeni razred Ekonomske škole, smjera upravni referent. Ovo je jedno prijelazno razdoblje prema srednjoj školi u Pleternici – kazao je Ferdinand Troha, zamjenik župana za društvene djelatnosti.

Grad Pleternica je još prije dvije godine napravio studiju opravdanosti utemeljenja srednje škole u Pleternici. – Svaki dan iz Pleternice prema Požegi, Pakracu ili Slavonskom Brodu putuje oko 500 do 600 srednjoškolaca za što roditelji moraju izdvajati značajna sredstva. Osim toga na taj način gube dosta vremena na putovanja. Smatramo da grad Pleternica zaslužuje da ima srednju školu. Ovaj izdvojeni razred je put prema tome – kazala je Antonija Jozić, pleternička dogradonačelnica.

Preko jednog europskog projekta grad je osigurao novac za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukcije bivše zgrade Sloge u Pleternici za potrebe srednje škole. Za ovaj projekt koji uključuje i rekonstrukciju potkrovlja u jedan kat čeka se dobivanje građevinske dozvole. – Po odluci Vlade ovdje bi imali jedno odjeljenje gimnazije, jedno ekonomsko i jedan razred kuhara i konobara. Očekujemo upis djece ne samo iz Pleternice nego i iz Čaglina, Jakšića te iz susjedne Brodsko-posavske županije – poručila je dogradonačelnica.

Pavao Bucić, ravnatelj požeške Gimnazije ističe da  će nastavu u Pleternici održavati isključivo njihovi profesori te da oni nisu prva škola u Hrvatskoj koja ima izdvojeni razred. Naime, varaždinska gimnazija ima čak u dva grada izdvojena odjeljenja te će im njihovo iskustvo dobro doći u organizaciji nastave u Pleternici. (a.t.)