Breadcrumbs

Subota, 19 Svibanj 2012 09:43

Lipicanci državni ili postaju privatno vlasništvo ?

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE PONOVO ODLUČUJE O SUDBINI LIPIČKE ERGELE   -

LIPIK - Novo Upravno vijeće Hrvatskog centra za konjogojstvo - Državne ergele Đakovo i Lipik pripremilo je program restrukturiranja i konsolidacije te ustanove te ga proslijedilo Ministarstvu poljoprivrede na razmatranje. Po njemu HCK u sadašnjem obliku više ne bi postojao. - Naš prijedlog je da se središnji registar kopitara prebaci u Zagreb u Hrvatsku poljoprivrednu agenciju te da Ergela Đakovo zadrži status državne ergele. Što se tiče lipičke ergele, Ministarstvo se mora očitovati trebaju li nam dvije državne ergele lipicanaca ili će ti konji, kao i prije rata, biti vlasništvo Poljoprivrede Lipik. Za ovu mogućnost u toj firmi postoji interes – rekao je predsjednik vijeća Dragutin Bodekoš.

Ergelu lipicanaca je početkom 20. stoljeća u Lipiku utemeljio grof Janković. Slijedi njeno gašenje ali je 1938. godine obnovljena pod nazivom Državna ergela Lipik. Devetnaest godina kasnije ergela je po drugi puta ukinuta a sadašnja postoji od 1982. godine. Kada je nakon rata došlo do privatizacije Poljoprivrede Lipik, konji nisu ušli u temeljni kapital te tvrtke jer su bili u Srbiji. Nakon njihovog povratka u Hrvatsku prije četiri i pol godine tadašnje Ministarstvo poljoprivrede je odlučilo kako će ergela u Lipiku ostati državna. Konji su privremeno smješteni u objekt Poljoprivrede za što se trebao plaćati najam ali nije redovito, pa sadašnji dug države prema ovoj tvrtki iznosi 400 tisuća kuna.

Sadašnje Ministarstvo poljoprivrede treba odlučiti da li će se Državna ergela Lipik nakon 74 godine ugasiti a konji postati privatno vlasništvo kao u doba grofa Jankovića. - Ne podržavamo taj prijedlog jer ako konji postanu privatno vlasništvo, privatnik s njima može učiniti što hoće pa i prodati ih izvan Lipika – rekao je gradonačelnik Antun Haramija. - Mi smo spremni preuzeti dio konja, svi nam ne trebaju, ali nemamo ništa protiv ni da ostane državna ergela – kazao je Željko Viboh direktor Poljoprivrede.   (v.m.)