Breadcrumbs

Četvrtak, 17 Svibanj 2012 13:49

Požeške sudnice prazne, a u Brodu plaćaju najam

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

UMJESTO DVA, PRITVORENIKE VOZAJU STOTINJAK KILOMETARA NA SUĐENJE  -

POŽEGA - Štednja, štednja i štednja  može se gotovo svakodnevno čuti od nekoga iz državnog vrha. Troškovi se moraju rezati i režu se stalno, ali ne svagdje i ne za svakoga. Jedan od drastičnih primjera gdje država ne samo da ne štedi nego i troši ogromne novca, a da to ne mora je primjer Županijskog suda u Slavonskom Brodu. Naime, ukidanjem Županijskog suda u Požegi prije dvije godine i njegovim pripajanjem Županijskom sudu u Slavonskom Brodu nastali su ne samo novi nepotrebni troškovi nego je došlo i do niza nelogičnosti.

-Naime, ovim pripajanjem 11 sudaca iz Požege putuje u Brod koji ima pet sudaca i predsjednika. Za svakog sudca naknada za prijevoz je 1450 kuna. Tako kolega sudac iz Požege putuje u Brod na ročište gdje sudi trojici dilera za drogu koji se nalaze u požeškom pritvoru jer Brod nema ni zatvora ni pritvora. Sa svakim pritvorenikom putuje troje pravosudnih policajaca. Putuju stotinjak kilometara umjesto dva. Prošle godine je bilo 106 takvih privođenja, a godinu prije 119.  Uz to sud u Brodu je samo 200 metara od Save i državne granice što znači da je time opasnost od bijega znatno povećana – navodi jedan od nekadašnjih sudaca požeškoga Županijskog suda.

Međutim, dodaju požeški suci i državni odvjetnici koji su se također morali preseliti u Brod,  dok u Požegi sudnice i njihove kancelarije zjape prazne u Brodu porezni obveznici svaki mjesec izdvajaju oko pola milijuna kuna za najam. Da bi u Slavonskom Brodu Županijsko državno odvjetništvo moglo primiti i odvjetnike iz Požege iz sadašnje zgrade se morala iseliti Porezna uprava u privatnu zgradu.

-Sama zgrada suda osim što se nalazi u samoj blizini granice nema ni dvorišta kroz koje bi se pritvorenici mogli dovoziti već oni u sud ulaze s ulice što otežava sigurnost okrivljenika. U zgradi nema uređene ni jedne sudnice, a prostor u kojem se odvija suđenje se preko zime ne može zagrijati te svi sjede u kaputima dok je svjedocima još i gore jer u hodnicima gdje čekaju nema ni grijanja. Preko ljeta je pakleno vruće. U kancelarijama sjede po dva suca, a požeške su prazne – navode požeški suci.

Požeški gradonačelnik i saborski zastupnik Zdravko Ronko još prilikom donošenja zakona kojim je ukinut Županijski sud u Požegi ukazivao je na nelogičnosti ukidanja suda u Požegi koji ima tradiciju još od turskih vremena za razliku od onog brodskog koji je s radom počeo tek 2000. godine. - Požega ne samo da ima tradiciju sudstva nego je njegovo postojanje apsolutno ekonomski i funkcionalno opravdano i zato će ta nepravda biti ispravljena – poručio je Ronko.   (a.t.)